Kletskoppen recept - Gwenn's Bakery
Koekjes

Kletskoppen

Kletskoppen zijn heerlijke dunne en super knapperige koekjes met een subtiel kaneel smaakje. Ze worden zo ontzettend knapperig door de hoge verhouding suiker ten opzichte van overige ingrediënten, een soort karamel-effect. Maar de gehakte amandelen helpen dit natuurlijk ook nog verder te versterken. Nou bak ik zelden koekjes en al helemaal niet vaak kletskoppen, maar vond het toch leuk om dit makkelijke recept te delen. Vooral omdat je in een mum van tijd een grote koekjestrommel vol hebt gebakken! En wat is daar nou mis mee?! hehe

Dit recept vraagt traditioneel om Zeeuwse bloem, maar natuurlijk kun je ook gewoon patentbloem nemen hiervoor. En verder kun je ook leuk variëren door bijvoorbeeld kardemom of sinaasappelschil te gebruiken in plaats van kaneel. Ze zijn heerlijk om gewoon zo te eten bij de koffie of thee. Maar ze zijn ook superleuk om te gebruiken in desserts een beetje zoals cigarettes russes!

Kletskoppen recept - Gwenn's Bakery

Recept: Kletskoppen

Voor 50 kleine kletskoppen

40 gr roomboter, zacht
100 gr witte basterdsuiker
1 el. water
40 gr amandelen, fijngehakt
snufje kaneel
snufje zout
50 gr Zeeuwse bloem (of patentbloem)

Bereiding:

  • Meng de zachte boter met de suiker en water. Voeg hier de kaneel, zout en gehakte amandelen aan toe en doe er tot slot ook de bloem bij.
  • Rol het deeg met de handen in kleine bolletjes van 1-2 cm en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Houd voldoende afstand tussen de koekjes (minimaal 5cm) want ze vloeien flink uit tijdens het bakken!
  • Bak ze ongeveer 8-10 minuten op 200 ℃ . Let op want ze kunnen snel verbranden en de baktijd kan zoals altijd verschillen per oven.
  • Laat de kletskoppen enkele minuten uitharden op de bakplaat tot je ze met een paletmesje op kunt tillen. Laat ze vervolgens volledig afkoelen op een rooster.

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

5 Reactie

  1. Heel lekker recept. Ik maak er een rolletje of hoorntje van als ze nog warm zijn en vul ze dan met Italiaanse meringue botercreme. Ik vroeg me alleen af, er staat mengen in het recept. Ik doe dat met een handmixer, maar is dat de bedoeling?

    1. Ik ben geen fan van handmixers omdat het te heftig mengt vaak. De vlinder in de standmixer is voor dit recept erg fijn. Of gewoon even met de hand, is zo gepiept en scheelt afwas.

  2. Hoi! Kun je het beslag voor deze koekjes ook de avond ervoor maken, balletjes van maken, bewaren in de koelkast en de dag erna afbakken?

Laat een reactie achter