Speculaas - Gwenn's Bakery
Koekjes

Speculaas

Pakjesavond is in zicht en dus zijn we allemaal al druk met Sinterklaas recepten. Daarom wil ik graag mijn recept voor speculaas met jullie delen. Het is een vrij klassiek recept met die oude vertrouwde smaak die speculaasjes nu juist zo lekker maakt! En dus probeer ik met dit soort recepten niet teveel te experimenteren, wat goed is is goed denk ik dan. Ik heb zelf vrij kleine speculaasjes gemaakt met mijn twee piepkleine plankjes. Maar je kunt er natuurlijk alle kanten mee op en er zelfs een bodem van bakken voor mijn No Bake cheesecake met mango. Die maakte ik in HHB met speculaas als inspiratie.

De kenmerkende smaak van speculaas en ander Sinterklaas gebak (zoals kruidnoten) komt natuurlijk van de koek- of speculaaskruiden. Ik neem zelf vaak kant en klare want ik gebruik het zelden. Maar voor de echte liefhebbers is het nog lekkerder om je eigen mix te maken. Neem hiervoor een hoeveelheid kaneel en voeg hier ongeveer dezelfde hoeveelheid gemengde specerijen aan toe (gemberpoeder, nootmuskaat, kardemom, peper en kruidnagel). De verhouding in specerijen kun je zo naar eigen wens aanpassen.

Heb je nog geen speculaasplank of wil je je collectie gewoon uitbreiden? Klik hier voor een hele mooie van Kookpunt!

Meer Sinterklaas recepten vind je hier

Speculaas - Gwenn's Bakery

Speculaas - Gwenn's Bakery

Recept: Speculaas

125 gr roomboter, kamertemperatuur
160 gr lichte basterdsuiker
3 gr zout
30 gr karnemelk
225 gr Zeeuwse bloem (patent mag ook)
10 gr bakpoeder
25 gr speculaaskruiden
extra (rijste)bloem voor het bestrooien

Bereiding:

  • Klop de boter glad met de basterdsuiker en zout. Voeg de karnemelk toe en vervolgens ook de droge ingrediënten. Kneed alles tot een stevig deeg. Het speculaas deeg moet nu een paar uur rijpen in de koelkast. Dit kan zelfs meerdere dagen zodat het deeg en de smaak zich nog beter ontwikkelen.
  • Kneed het deeg weer kort door om het iets soepeler te maken en op temperatuur te krijgen. Bestuif de vormpjes of plankjes met (rijste)bloem en tik het overtollige bloem eruit. Doe een hoeveelheid deeg in de vormpjes en druk het goed aan zodat alle hoekjes vol zitten. Snijd met een mes het overtollige deeg af zodat er niks boven de vorm uitkomt.
  • Bestrooi wat amandelschaafsel op de bakplaat (optioneel) en los de speculaas er bovenop. Bak zo’n 25 minuten op 160 °C en laat volledig afkoelen.

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

4 Reactie

    1. Lastig te zeggen want alle speculaasplanken zijn een andere maat, van heel groot tot piepklein. Maar je zou er met een kleinere maat zeker 40-50 van kunnen maken.

Laat een reactie achter