Ik ben dol op frisse smaken en wilde graag een tartelettes maken met de zomerse smaak van de mojito. En dat is gelukt! De limoencrème is lekker zuur en fris en blijft in balans dankzij de zoete meringue. Maar deze tartelettes zijn vooral extra fris en zomers dankzij die heerlijke muntgelei.
Recept: Mojito tartelettes
Voor 6 tartelettes
1 recept voor pâte sucrée of zanddeeg
Limoencrème
75 gr kristalsuiker
3 limoenen
2 eieren
65 gr roomboter
Italiaanse meringue
50 gr eiwit
100 gr kristalsuiker
35 ml water
Muntgelei
2 gr gelatine
100 ml water
10 ml limoensap
25 gr suiker
enkele blaadjes munt
1 limoen
Bereiding:
Deeg (maak het deeg 1 dag van tevoren volgens een basisrecept: pâte sucrée of zanddeeg)
- Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot 2-3 mm dik.
- Vet 6 tartelettes ringen van 8 øcm in met boter en bekleed met het deeg. Laat de ringen met deeg enkele uren rusten in de koeling. Bak op 160 °C (heteluchtoven) in zo’n 15-20 minuten gaar en een mooie bruine karamelkleur.
Limoencrème
- Breng de suiker met de geraspte schil en het sap van de limoenen tegen de kook aan.
- Klop de eieren los en schenk hier al roerend het hete limoensap op. Breng al roerend opnieuw aan de kook op halfhoog vuur.
- Voeg van het vuur af de boter in blokjes toe en mix glad met een staafmixer. Giet de crème in de gebakken tartelette bodems en laat enkele uren opstijven in de koelkast.
Italiaanse meringue
- Breng de suiker met het water in een steelpan aan de kook.
- Klop het eiwit op hoge snelheid zodra de siroop 115 °C heeft bereikt. Wanneer de siroop 118 °C is verlaag je de snelheid van de mixer en giet je de hete siroop in een dunne straal in de kom.
- Verhoog de snelheid weer en klop de meringue door tot deze is afgekoeld.
- Doe de meringue in een spuitzak met St-Honoré-spuitmond. Spuit de meringue in een zigzagpatroon langs de rand van de tartelettes.
Muntgelei
- Week de gelatine in ruim koud water. Breng het water, limoensap en de suiker aan de kook.
- Voeg van het vuur af de uitgeknepen gelatine toe en meng goed tot deze is opgelost. Laat de gelei afkoelen tot deze nog net iets vloeibaar is, maar licht gezet.
- Hak de munt fijn en voeg toe aan de gelei iets is afgekoeld. Giet een kleine hoeveelheid in de opening van de meringue.
- Laat de tartelettes nog 1 uur rusten in de koelkast en rasp er vlak voor het serveren wat verse limoenschil over.
Foto’s: Elvan Ünlü (elvanunlu.com)
Beste Gwenn,
Wat een mooie taartjes om te zien. Wat voor spuitmondje gebruik je voor het opspuiten?
Alvast bedankt voor je reactie.
Groet,
Jozephina
Thanks! Spuitmondje staat in recept 😉 Is een St Honoré