Pretzels - Gwenn's Bakery
Brood

Pretzels

Sinds ik deze pretzels heb gemaakt in Heel Holland Bakt tijdens de brood aflevering, maak ik ze steeds vaker. Pretzels zijn niet echt broodjes die je eet met het ontbijt of lunch en er beleg op doet. Wat mij betreft is het vooral een heerlijke borrelhap om bijvoorbeeld te dippen in een lekker sausje of met wat kaas. Het is ook niet voor niks dat ze dit in Duitsland meestal met een Obatzda eten, een soort dip met roomkaas en Camembert. Het fijne aan deze pretzels is dat je ze zelfs vooruit kunt maken en vouwen. Het soda bad en afbakken kun je dan op de dag zelf doen. Zo blijven ze heerlijk vers en heb je een geweldig knapperig broodje.

Pretzels - Gwenn's Bakery

Recept: Pretzels

Ingrediënten:

Deeg
350 ml lauw water
600 gr patentbloem
20 gr kristalsuiker
2 tl. zout
1 zakje instant gist
50 gr roomboter (zacht/kamertemperatuur)

Afwerking
1,5 l. water
125 gr baking soda
1 eigeel
1 el. water
50 gr zoutvlokken

Bereiding:

Deeg

  • Doe het water in de mengkom van de mixer en gooi hierop de instant gist, suiker en zeer zachte boter. Hier bovenop weer de bloem en het zout doen en met de deeghaak op lage snelheid kneden tot een soepel deeg (dit kan uiteraard ook met de hand op een werkbank).
  • Zodra het deeg mooi elastisch is en je er een vliesje van kunt trekken is het klaar om op te bollen. De deegbal nu in een ingevette mengkom leggen en afdekken met folie en 1 uur laten rijzen op een warme en vochtige plek. Dit kan bijvoorbeeld in de oven op 30°C met een bakje kokend heet water onderin.
  • Als het deeg na 1 uur in volume verdubbeld is, het in stukjes verdelen van 75 gram. Rol nu elk stukje deeg uit tot een lange sliert en vouw in de vorm van een krakeling, dit doe je als volgt:
  • Leg een sliert deeg horizontaal voor je neer en vouw de punten naar boven in een U. Kruis de uiteinden over elkaar heen en draai een tweede keer om elkaar heen. Vouw nu de uiteinden van de sliert weer naar je toe en druk de puntjes op de basis van de U. Druk alles een beetje aan, zodat het goed blijft zitten en herhaal met de rest van het deeg. Leg alle pretzels een half uur in de vriezer.
  • Je kunt de pretzels natuurlijk ook in lange puntjes rollen en na het soda bad met een mesje enkele lijntjes snijden op de bovenkant. Dit geeft een mooi “stokbrood”-effect als ze gebakken zijn en kan dan gebruikt worden als hotdog-broodje.

Afwerking

  • De oven voorverwarmen op 220°C hete lucht. 1,5 liter water in een pan aan de kook brengen en de baking soda er voorzichtig aan toevoegen. Niet te snel want door de baking soda gaat het enorm bruisen.
  • De pretzels nu kort pocheren in de pan (30 seconden aan elke kant) en op een ingevette bakplaat leggen. Doordat ze iets zijn ingevroren behouden ze mooi hun vorm bij het pocheren en heb je geen kliederboel met nat deeg.
  • Het eigeel en water mengen en de pretzels hier licht mee bestrijken. Bestrooi ze goed met zoutvlokken en bak tot ze mooi roodbruin zijn, zo’n 10 tot 15 minuten.
  • Je kunt ze eventueel bewaren, maar pretzels verliezen snel hun knapperige laagje. Eet ze dus zo vers mogelijk, of warm ze kort op in de oven om weer krokant te maken.

 

Pretzels - Gwenn's Bakery

4 Reactie

Laat een reactie achter