Baba au rhum - Gwenn's Bakery
Cakes Desserts

Baba au Rhum (exotisch)

De Baba au rhum is van origine afgeleid van de Poolse babka en is in de achttiende eeuw door Nicolas Stohrer in Parijs bedacht zoals wij deze nu kennen. De basis is een soort briochedeeg dat vrij droog gebakken wordt. Hierdoor kan het veel van de heerlijke rumsiroop opnemen en wordt het weer smeuïg. In dit recept geef ik een twist aan de siroop voor een exotische baba.

Baba au rhum - Gwenn's Bakery

Recept: Baba au Rhum

Voor ca. 6 personen

Babadeeg
200 gr patentbloem
5 gr zout
20 gr kristalsuiker
12 gr verse gist
15 ml melk
2 1⁄2 ei, losgeklopt
75 gr roomboter, op kamertemperatuur

Rumsiroop
400 ml kokoswater
80 gr kristalsuiker
de geraspte schil van 1 citroen
2 passievruchten
200 ml ananassap
1 vanillestokje, het merg
100 ml rum

Afdekgelei
250 gr abrikozenjam
50 ml rumsiroop (zie hierboven)

Slagroom
300 ml slagroom, 35% vet
20 gr poedersuiker
1 vanillestokje, het merg

Bereiding:

Babadeeg

  • Doe de bloem, het zout en de suiker in de mengkom van de staande mixer met de deeghaak. Los de gist op in de melk en voeg toe aan de mixer.
  • Kneed op lage snelheid en terwijl je de eieren er geleidelijk bij giet. Kneed door tot het deeg loslaat van de kom en voeg de boter in drie keer toe tot het opgenomen is.
  • Kneed enkele minuten verder tot een elastisch deeg. Laat 45 minuten afgedekt rijzen op een warme plek.
  • Verhit de oven tot 180 °C. Vet een grote tulbandvorm in met boter en vul tot twee derde met het deeg. Laat nog 30 minuten rijzen in de vorm en bak 45 minuten in de oven.

Rumsiroop

  • Breng het kokoswater aan de kook met de suiker. Zet het vuur op de laagste stand, voeg de overige ingrediënten toe en laat de siroop afgedekt 30 minuten trekken.
  • Giet door een fijne zeef en laat afkoelen tot 45 °C.
  • Dompel de baba goed in de siroop en laat op een rooster uitlekken en afkoelen.

Afdekgelei

  • Verwarm de abrikozenjam met de rumsiroop (uit de vorige stap) tot een gladde saus. Laat afkoelen tot 40 °C en bestrijk de afgekoelde baba hiermee.

Slagroom

  • Klop de slagroom stevig met de poedersuiker en het merg van de vanille. Schep het in een spuitzak met een gekartelde spuitmond.
  • Vul het gat in het midden van de baba met slagroom en spuit een mooie grote toef in de hoogte.
Baba au rhum - Gwenn's Bakery

2 Reactie

    1. Hi! Ja hier is een simpele vuistregel voor. Altijd per 1 gram instantgist vervangen voor 3gr verse gist of zoals voor dit recept gewoon andersom ;-). Dit kan dus met alle recepten waar je verse of instant gist met elkaar wilt switchen.

Laat een reactie achter