Deze chocoladekoekjes met noten zijn zo lekker! Het zijn eigenlijk net een soort chocolate chip cookies, maar dan met een lekkere twist. Zo doe ik er extra cacao in voor de chocoladesmaak en stop ik het vol met stukjes echte pure chocolade en lekker veel nootjes. Je kunt natuurlijk allerlei eigen creaties maken met diverse soorten chocolade en nootjes. Of voeg zelfs pretzels toe of andere lekkere vullingen of toppings. Om deze chocoladekoekjes met noten natuurlijk vol zitten met noten vind ik het altijd heerlijk om er nog wat extra hazelnootpraliné op te doen.
Recept: Chocoladekoeken met noten
Voor circa 12 grote koekjes
100 gr gesmolten roomboter
75 gr kristalsuiker
75 gr lichte basterdsuiker
1 tl. vanille-extract
1 ei
180 gr patentbloem
25 gr cacaopoeder
1/2 tl. baking soda
1/2 tl. zout
100 gr pure chocolade, in stukjes
60 gr noten
Praliné of notenpasta??
Bereiding:
- Zet de oven aan op 180°C.
- Laat de gesmolten boter afkoelen en meng vervolgens samen met de kristalsuiker en basterdsuiker in een staande mixer tot een gladde en iets bleke crème.
- Voeg de eieren en vanille toe en klop verder tot een luchtig geheel.
- Doe de bloem, cacaopoeder, zout en baking soda erbij en meng kort tot alles net homogeen is. Voeg de chocolade en geroosterde noten toe en kneed deze kort door het deeg heen.
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat en schep hier bolletjes koekjesdeeg op. Ik gebruik vaak een ijsschep om ze allemaal even groot te maken. Je kunt het deeg ook met je handen tot 12 gelijke bolletjes draaien.
- Bak de koekjes in zo’n 15 tot 20 minuten gaar tot ze net beginnen te kleuren. Laat ze tot slot volledig afkoelen op een taartrooster.
- Voor een extra lekker koekje voeg je nog wat hazelnootpraliné of een andere notenpasta toe op de koekjes. Maak dit af met wat brokjes pure chocolade en geroosterde nootjes.
Hoi Gwenn,
Hoe zorg je ervoor dat de nootjes en stukjes chocolade op het koekje blijven zitten,nadat ze gebakken zijn?
Gr Sylvia
Hi! In de laatste stap van het recept leg ik dit uit. Dus met praliné, maar je kunt hier altijd heel leuk variëren met iets anders naar wens.
Waarom backing soda,dat word toch meestal gebruikt als er iets zuurs in het recept gebruikt word.
Baking soda wordt inderdaad vaak gebruikt als rijsmiddel en activeer je met iets zuurs. Maar baking soda heeft veel meer nuttife eigenschappen. In bepaalde koekjes zoals chocolate chip cookies wordt het vaak gebruikt ipv bakpoeder. Baking soda verhoogt de zuurtegraad van de massa en zorgt voor iets mooiere uitloop doordat de eieren hierdoor iets minder snel garen en stollen. De cookies worden dus mooier hierdoor en het geeft ook een iets meer chewy resultaat waar bakpoeder juist iets meer luchtig en/of krokant bakt.