Bitterkoekjes - Gwenn's Bakery
Koekjes

Bitterkoekjes

Bitterkoekjes behoren tot enkele van de populairste Hollandse koekjes en danken hun naam aan de smaak van de bittere amandelen. Bitterkoekjes zijn ‘spijskoekjes’ net als bijvoorbeeld Weespermoppen, Italiaanse Amaretti of Paleisbanket, maar dan met een amandelspijs die traditioneel van bittere amandelen wordt gemaakt. Thuis gebruik je gewoon amandelextract om de smaak te versterken en de bekende smaak van bitterkoekjes te krijgen. Het is een bijzonder simpel recept welke je in enkele minuten klaar hebt om op te spuiten en af te bakken.

Bitterkoekjes zijn natuurlijk heerlijk bij de koffie of thee. Maar als banketbakker gebruik ik het ook graag in andere vormen. Denk bijvoorbeeld aan de ouderwetse Chipolata taart met een vulling met stukjes bitterkoek, marasquin en fruit erdoor. Maar ook in een pudding of zelfs als toevoeging in een chocoladereep is het super lekker!

 

Recept: Bitterkoekjes

150 gr amandelschaafsel (amandelmeel of hele amandelen kan ook)
150 gr poedersuiker
2 eiwitten
1 tl (bitter) amandelextract
snufje zout

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200ºC.
  • Doe de amandelen samen met de suiker in een foodprocessor en maal dit heel fijn. Voeg hierna het eiwit, amandelextract en snufje zout toe in de foodprocessor en meng nog kort verder tot een mooi glad en plakkerig beslag.
  • Schep het beslag in een spuitzak met een gladde spuitmond van circa ø10 of 12 mm. Spuit doppen van zo’n 3 cm breed op een met bakpapier beklede bakplaat. Om te voorkomen dat de onderkant van de bitterkoekjes te donker wordt kun je ook krantenpapier onder het bakpapier leggen of een dubbele bakplaat gebruiken.
  • Maak een vinger nat met wat water en druk hiermee de pieken van het beslag iets plat. Bak de bitterkoekjes in in de voorverwarmde oven in circa 13-15 minuten goudbruin en gaar. Let op de kleur en pas de baktijd hier op aan (enkele minuten meer of minder indien nodig).
  • Schuif het bakpapier direct na het bakken van de bakplaat af om de koekjes af te laten koelen.

 

Bitterkoekjes - Gwenn's Bakery

4 Reactie

  1. Ik heb geen foodprocessor. Wel amandelmeel. Waar maak ik het beslag dan in?
    Kan dat met de vlinderklopper gedaan worden?
    Alvast bedankt

Laat een reactie achter