Bosbessen crumble cake - Gwenn's Bakery
Cakes

Bosbessen crumble cake

Man wat is deze bosbessen crumble cake lekker zeg! Ik wilde eigenlijk een keer weer blueberry muffins maken, maar kwam op het idee om hetzelfde in een grote bakvorm te bakken. Op deze manier hebben je geen muffins, maar een heerlijke en lekker grote bosbessen crumble cake. De basis is een vrij klassieke cake op z’n Amerikaans met lekker veel bosbessen erin (en een lekker vleugje citroen)! Maar om het iets extra’s te geven qua smaak en een lekkere crunch heb ik er een crumble op gegooid. In de VS en in Frankrijk noemen we dit vaak een streusel, maar het is eigenlijk hetzelfde als de topping op een ouderwetse fruitcrumble. Zelf heb ik er nog wat extra amandelschaafsel en grove havermout door gemengd. Dit maakt de bovenkant van deze bosbessen crumble cake nóg krokanter en smaakvoller!

Bosbessen crumble cake - Gwenn's Bakery

Recept: Bosbessen crumble cake

Voor circa 12 personen

Cake
125 gr roomboter, ongezouten
200 gr kristalsuiker
2 eieren
2 tl. vanille-extract (zie recept om zelf te maken)
120 gr volle melk
rasp van 2 citroenen
250 gr patentbloem
1,5 tl. bakpoeder
1/2 tl. zout
300 gr bosbessen (of blauwe bessen)

Crumble
100 gr patentbloem
100 gr kristalsuiker
100 gr roomboter, ongezouten
75 gr amandelmeel
snuf zout
50 gr amandelschaafsel
50 gr havermout (grof)

Extra poedersuiker en blauwe bessen voor de afwerking

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet een ronde bakvorm of springvorm van 22cm in met boter en bekleed de bodem met een cirkel bakpapier.

Crumble

  • Meng de bloem, suiker, amandelmeel, havermout en zout. Kneed met de vingertoppen de koude boter in blokjes doorheen tot een zanderig geheel.
  • Meng het amandelschaafsel er losjes door en bewaar de crumble in de koeling.

Cake

  • Klop de boter en suiker in enkele minuten mooi luchtig en bleek. Klop de eieren er een voor een doorheen en vervolgens ook de vanille, melk en citroenrasp.
  • Zeef de bloem, bakpoeder en zout boven de kom en spatel rustig door de natte ingrediënten.
  • Voeg tot slot 3/4 van de bosbessen toe, spatel dit zo kort mogelijk door.
  • Verdeel het beslag in de bakvorm en strooi de laatste bosbessen erover. Bedek met een laagje crumble (wellicht heb je niet alle crumble nodig).
  • Bak de bosbessen crumble cake in zo’n 45 gaar of tot een prikker er schoon uitkomt. Laat volledig afkoelen en haal hierna uit de vorm.

 

Bosbessen crumble cake - Gwenn's Bakery

Bosbessen crumble cake - Gwenn's Bakery

2 Reactie

    1. Van de overgebleven crumble koekjes gebakken. Beetje zachte boter erdoor gemixt. Bolletjes gemaakt en beetje plat gedrukt. 20 minuten op 175 graden gebakken. Super lekker.

Laat een reactie achter