Pistache financiers - Gwenn's Bakery
Cakes Friandises

Pistache financiers

Deze pistache financiers zijn een super leuke, maar vooral heel lekkere twist op klassieke Franse financiers! De ‘gewone’ variant (zie hier het recept) is een heerlijk cakeje met een sterke amandelsmaak en dankt zijn naam aan de vorm die lijkt op een goudstaaf. Maar om voor mijn eigen bakboek een variatie te bedenken heb ik destijds de pistache financiers gemaakt. Vrij simpel door de amandelen te vervangen door zeer fijn gemalen pistache. Dit geeft gelijk een heerlijke smaak van pistache en mooie groene kleur. Wil je de smaak versterken? Dan kun je er een paar druppels amandel-extract aan toevoegen. (klinkt gek, maar dit versterkt toch ook echt de smaak van de pistache). Voor een extra crunch en smaak heb ik de pistache financiers nog bestrooid met wat grove stukjes pistache en een snuf fleur de sel.

 

Gwenn's Bakery - Moderne Franse PatisserieDit recept voor Franse pistache financiers komt uit mijn boek “Moderne Franse Pâtisserie“. Hier staan vele tientallen typisch Franse recepten in. Soms klassiek en vaak met mijn eigen twist.

> klik hier voor een gesigneerd exemplaar

 

 

Pistache financiers - Gwenn's Bakery

Recept: Pistache financiers

Voor circa 15 stuks

100 gr roomboter
100 gr poedersuiker
40 gr patentbloem
60 gr pistachenoten, fijngemalen
100 gr eiwit, kamertemperatuur
50 gr pistachenoten, grofgehakt
fleur de sel

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C en zet intussen alvast de financiervorm klaar.
  • Smelt de boter in een pannetje tot hij lichtbruin van kleur is en naar hazelnoot ruikt (de vakterm hiervoor is ‘beurre noisette’). Let op dat je de pan niet beweegt, zo kunnen de melkbestanddelen op de bodem blijven en zal het niet mengen met het vloeibare vet. Giet de boter door een zeefje boven een kom en laat 15 minuten afkoelen.
  • Meng de poedersuiker, bloem, fijngemalen pistachenoten en een snufje fleur de sel in een mengkom. Voeg de eiwitten hieraan toe en tot slot ook de gesmolten en afgekoelde boter. Meng tot een glad beslag.
  • Vul de financiervormpjes tot drie kwart met het beslag. Bestrooi met wat grofgehakte pistachenoten en een snufje fleur de sel. Bak de pistache financiers in circa 12-15 minuten gaar in de oven.

Pistache financiers - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter