Vanille-extract maken (basisrecept) - Gwenn's Bakery
Basisrecepten

Vanille-extract – Basisrecept

Vanille-extract is een belangrijk product om mee te bakken en kan een heerlijke vanillesmaak geven aan menig baksel. Zelf gebruik ik uiteraard het liefst zoveel mogelijk verse vanillestokjes in mijn recepten. Maar omdat de prijs van vanille de laatste tijd ontzettend is gestegen kan het snel heel duur zijn om steeds maar verse stokjes te nemen. Vooral als je zoveel bakt als ik. Een goede manier om alsnog een lekkere vanillesmaak in baksels te krijgen is dan om vanille-extract te gebruiken. Helaas is ook dit erg duur vanwege de hoge vanilleprijzen. Daarnaast kom je vaak alleen vanille-essence of aroma tegen, gemaakt van een synthetische smaakstof welke de smaak van vanille nabootst. Een chemisch product met een smaak die helaas niet te vergelijken is met echte vanille.

Zelf kun je gelukkig heel makkelijk en ontzettend snel je eigen vanille-extract maken (5 minuten werk!). Zo heb je een mooie voorraad waar je erg lang mee vooruit kunt en die steeds lekkerder zal worden.

Vanille-extract maken (basisrecept) - Gwenn's Bakery

Recept: Vanille-extract maken – Basisrecept

Voor kleine hoeveelheden:
100 ml wodka
1,5-2 vanillestokjes (afhankelijk van grootte en kwaliteit)

Voor een grote fles:
1 fles wodka van 70cl
10-15 vanillestokjes (afhankelijk van grootte en kwaliteit)

Bereiding:

 • Snijd de vanillestokjes doormidden en schraap het merg eruit. Doe dit samen met de vanillestokjes in de fles met de wodka.
 • Maak je het vanille-extract direct in de fles wodka? Schenk er dan eerst een scheutje uit om plaats te maken voor de vanillestokjes. Zo niet, dan kies je voor een schone fles waar je beide ingrediënten samen in gaat doen.
 • Doe de fles goed dicht en schud even voordat je hem in de kast zet op een donkere (en liefst koele) plek.
 • Schud de fles elke paar dagen weer even goed door. Bewaar tussentijds steeds op een donkere plek. Je zult zien dat het elke week steeds iets donkerder wordt en gaat lijken op de uiteindelijke (en bekende) kleur van vanille-extract.
 • Na minimaal 6-8 weken is het klaar. Deze tijd is afhankelijk van de vanillestokjes en hoe sterk/groot deze zijn. Wacht gerust iets langer als je hem nog iets sterker wilt hebben.
 • Zelfgemaakte vanille-extract is doorgaans minstens 1 jaar of langer houdbaar dankzij de alcohol.
 • Is de fles eenmaal op? Laat de vanillestokjes dan drogen in een vel keukenpapier en stop het in een potje met suiker. Op deze manier maak je zo ook je eigen vanillesuiker.

Vanille-extract gebruik in talloze recepten. Zie hieronder enkele lekkere recepten:

Foto’s: Isa Blom – isavision.nl

4 Reactie

  1. Kan uiteraard maar ik zou het niet snel gebruiken als extract. Ik denk dan eerder gelijk aan een “flavoured rum”, dus om te drinken ;-).
   Bruine rum heeft een sterke smaak, vandaar dat vanille-extract met wodka gemaakt wordt vanwege de neutrale geur+smaak.

Laat een reactie achter