Chocolade muffins - Gwenn's Bakery
Cakes Chocolade

Chocolade muffins

Met dit recept maak je zelf super snel en makkelijk de lekkerste chocolade muffins! Iedereen heeft weleens een recept hiervoor geprobeerd. Ik weet in ieder geval dat ik zelf een hoop (vaak matige) recepten heb getest tot nu toe. En eindelijk heb ik met dit recept een topper gemaakt. Want er zit alleen echte chocolade in, dus geen flauw recept met cacaopoeder. Maar een deel van de chocolade doe je er ook nog eens in als stukjes! Dus lekkere chocolate chips die zorgen voor een heerlijke smaak en textuur. Maar het belangrijkste van een goed recept voor muffins is dat het mooi rijst. Want we willen geen platte cakejes natuurlijk. En deze chocolade muffins komen echt goed omhoog en zijn bijna in hoogte verdubbeld, kijk maar naar de foto! Anyways, gewoon een lekker recept. Supersnel gemaakt, maar helaas zijn ze nog veel sneller op!

Recept: Chocolade muffins

Voor 12 stuks

85 gr roomboter
250 gr pure chocolade
300 gr patentbloem
11 gr bakpoeder
3 gr zout
130 gr kristalsuiker
2 eieren
250 ml volle melk

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 ℃ en zet de muffinvorm* klaar met of zonder papiertjes.
  • Smelt de boter en 50 gram van de chocola samen au bain-marie en laat dit afkoelen.
  • Zeef de bloem en bakpoeder en doe met het zout en de suiker in een grote mengkom.
    Klop de eieren los en meng de melk erdoor. Voeg vervolgens ook de gesmolten boter/chocola toe. Maak een het kuiltje in het midden van de droge ingrediënten en meng de natte ingrediënten erdoor met een spatel. Hak de overige chocolade grof en voeg toe.
  • Vul de muffinvorm tot 3/4 met het beslag en bak zo’n 20-25 minuten tot een prikker er droog uitkomt. Let op dat de prikker niet in een stukje gesmolten chocolade is gegaan.

* Ik gebruik zelf een siliconen bakvorm van het merk Silikomart (model: SF119) met vierkante stukken bakpapier als muffinpapiertjes.

Andere heerlijke chocolade recepten vind je hier

 

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

13 Reactie

  1. Hallo Gwen, deze muffins lijken me heerlijk om te maken dit weekend! In België is patentbloem niet zo gemakkelijk te vinden, kan het ook met gewone patisseriebloem? En op welke stand zet je de oven: warmelucht of boven-onder warmte? Alvast bedankt voor de feedback. Ik kijk er naar uit om ze zondag te maken voor mijn jongens wanneer ze terugkomen van de scouts.

  2. Hi! Voor muffins kun je prima patisseriebloem gebruiken, dit is gelijk aan Zeeuwse bloem in Nederland. Zelfrijzend bakmeel is ook prima, zolang je de bakpoeder weglaat uit het recept.
    De ovenstand is met bakken altijd onder/bovenwarmte tenzij expliciet hetelucht genoemd is.
    Veel plezier ermee!

  3. Hallo Gwen, ik heb nog een aantal zakjes (niet smeltende) chocoladedruppels liggen, zou ik die ook kunnen gebruiken i.p.v. de in stukjes gehakte chocola? Denk nl dat jouw chocola zachter wordt.

    1. Het kan met of zonder mixer, dit heeft geen invloed op het resultaat. Jammer dat ze niet zo gerezen zijn. Dit heeft vaak te maken met het niet genoeg vullen van de vormpjes. Of juist vormpjes die minder verticaal zijn.

  4. Hoihoi,
    Ik heb een klein vraagje,,
    Is het mogelijk om het beslag voor 1à2 dagen in te vriezen/ in de koelkast te bewaren voor later gebruik? Mits dit zou kunnen welke manier zou dan slimmer zijn?

    Ik hoor het graag,
    Vriendelijke groetjes!

    1. Hi! Je kunt het beslag prima invriezen. Kies zelf of je het al in de papiertjes doet of als een geheel, is maar wat handiger is voor jou. De baktijd kan soms een paar minuten langer duren. Heel soms neemt de werking van het bakpoeder wat af, maar doorgaans kun je met ingevroren beslag nog prima muffins maken. Een alternatief is ze al bakken en dan invriezen.
      Succes!

  5. Ik heb ze pas geleden gebakken en ze waren heel mooi gelukt! Nu vroeg ik mij af, als ik ze in het naturel wil bakken moet ik dan de 50 gram chocolade die gesmolten wordt vervangen voor iets anders of zouden ze prima lukken zonder de gesmolten chocolade?

Laat een reactie achter