Galette des Rois - Gwenn's Bakery
Taart

Galette des rois (Driekoningentaart)

Op 6 januari is het Driekoningen (of Épiphanie in het Frans) en daarbij hoort een echte “Galette de rois”. Dit is de traditionele driekoningentaart die in Frankrijk gegeten wordt. In het zuiden (waar ik vandaan kom) hebben ze meestal een gâteau des rois. Dat is meer een soort brioche met oranjebloesem en gekonfijt fruit. Maar mijn favoriet is en blijft de echte galette des rois.

Deze bestaat uit twee schijven krokant gebakken bladerdeeg gevuld met amandelcrème. Heel simpel maar verrukkelijk. De amandelcrème is de klassieke vulling, maar tegenwoordig gebruiken veel Franse patissiers een frangipane. Frangipane is een vulling van 2 delen amandelcrème en 1 deel banketbakkersroom, dit maakt de vulling iets romiger. Maar het is vooral veel goedkoper voor de patissiers die de hele maand januari van de galette des rois wel honderden tot duizenden stuks verkopen. Zelf vind ik de frangipane wel lekkerder juist door de extra smeuïgheid en rijkere smaak, maar een goede ouderwetse amandelcrème is ook zeker heerlijk!

Je kunt jouw galette des rois al ruim van tevoren maken en in de vriezer bewaren. Na ontdooien bak hem je natuurlijk vers af. Maak wel het liefst je eigen bladerdeeg. Dit rijst en bladert mooier en heeft veel meer smaak. Maar bij tijdsgebrek (of gewoon geen zin hihi) volstaat een rol koelvers deeg natuurlijk ook. Eventueel kun je nog bijv. een jam, praliné, crémeux of zelfs salted caramel in de vulling mengen voor een andere smaak. Maar het belangrijkste is dat je een heerlijke galette des rois maakt voor de Épiphanie. Nu nog hopen dat jij die kroon mag dragen!

update: deze post is in januari 2023 aangepast met een iets beter recept en foto’s

Galette des Rois - Gwenn's Bakery

 

Recept: Galette des rois (Driekoningentaart)

Voor 8-10 personen

1 recept bladerdeeg (zie stap-voor-stap recept)
100 gr roomboter, kamertemperatuur
100 gr kristalsuiker
2 eieren
100 gr amandelmeel
10 gr patentbloem
10 ml rum (optioneel)
1 vanillestokje
150 gr banketbakkersroom (optioneel indien je frangipane wilt maken)
1 “fève” (speciaal boontje) maar mag ook een hele amandel zijn

Extra
1 eidooier
1 gouden kroon

Bereiding:

  • Maak het bladerdeeg volgens dit recept of neem 2 rollen kant en klaar deeg.
  • Meng de boter en suiker tot een zachte crème. Voeg het ei toe, meng verder, en voeg dan de amandelpoeder en bloem toe. Doe als laatste de rum en vanille erbij en zorg dat de amandelcrème mooi glad is. Eventueel kun je nu 150 gram banketbakkersroom toevoegen aan de amandelcrème om een zogeheten frangipane te maken.
  • Rol het bladerdeeg uit tot 2mm dikte en snijdt 2 cirkels* uit van 22 cm of iets groter. Verdeel de vulling over een cirkel deeg, maar laat hierbij 3 cm vrij langs de rand. Verstop de fève ergens in de vulling.
  • Bestrijk de rand met eigeel en leg de 2e cirkel deeg* erop. Druk goed aan langs de randen zonder de vulling aan te drukken. Snijd indien nodig iets bij zodat allebei de deegcirkels even groot zijn en samen een strakke rand vormen.
  • Draai de galette om op de bakplaat met bakpapier zodat de onderkant (en dus meest platte kant!) boven ligt.
  • Bestrijk de bovenlaag met eigeel en laat de galette 3 uur rusten in de koelkast om het eigeel licht te drogen. Bestrijk een 2e keer met eigeel en trek met de achterkant van een mesje een mooi patroon (bijv. waaier of visgraat) in het bladerdeeg. Prik een paar kleine gaatjes in de lijntjes om de stoom te laten ontsnappen tijdens het bakken.
  • Bak op 180 °C in circa 45 mins gaar en mooi goudbruin. Het bladerdeeg moet echt door en door gaar zijn en nergens meer bleek.
  • Verdeel de galette de rois in punten. Degene met de fève (het boontje) in zijn/haar punt is die dag de koning(in) en draagt de kroon.

Galette des Rois - Gwenn's Bakery

*Tip: Als je de 2 cirkels bladerdeeg op elkaar legt kun je het beste 1 van deze cirkels een kwartslag draaien en de ander in de originele stand. Na het uitrollen hebben ze allebei dezelfde uitrolrichting (houd dus tijdens het rollen ook even bij voor jezelf welke kant het deeg nu op staat). Deze uitrolrichting zorgt ervoor dat het bladerdeeg dezelfde kant op trekt en een taart kan vervormen tot een ovaal. In de patisserie draaien we altijd 1 stuk een kwartslag om dit vervormen te voorkomen. Zo bakt jouw Galette des Rois superstrak en mooi rond.

Wil je jouw Galette des Rois een andere smaak geven? Denk er dan eens aan om ipv de banketbakkersroom bijv. wat crémeux (citroen, ander fruit, choco, etc), hazelnootpraliné, salted caramel, extracten, een laagje jam, stukjes fruit, chocolate chips, nootjes etc toe te voegen. Ook kun je 2/3 van de amandelmeel vervangen door bijv. gemalen pistache, hazelnoot of andere noten.

Galette des Rois - Gwenn's Bakery

12 Reactie

  1. Ik neem aan dat de cirkels geen 2 cm groot zijn maar minimaal 20 cm? Anders wordt het wel een heel klein taartje. 😉

    1. Ja klopt! Liefst zelf iets groter zodat je nog wat bij kunt snijden indien nodig. Waren tijdens het herlezen en aanpassen van het recept helaas een paar cijfers per ongeluk verdwenen 😛

  2. Tot 3 maanden van tevoren in de vriezer (ongebakken en zonder eigeel). Maar in elk geval na het bakken diezelfde dag nog eten voor lekkerste taart

    1. Hi! Nee je moet echt een amandelcrème maken (10mins werk) en hier eventueel zelfs een frangipane van maken. Amandelspijs is veel te hard en droog hiervoor.

  3. Hallo Gwen, Ik heb de taart nu 2x gebakken. De smaak is goed, maar tijdens het bakken scheurt het bladerdeeg aan de bovenkant. Heb jij een idee hoe ik dit kan voorkomen? Groet, Ageeth

    1. Hi Ageeth,
      Heb je het deeg wel op een paar plekjes ingeprikt zoals in het recept? Dit helpt om wat druk te laten ontsnappen.
      Misschien heb je te diep gesneden voor het figuur op het deeg. Als je te diep snijdt zal het scheuren. Een andere optie is dat je er teveel lucht in hebt laten zitten. Als je bladerdeeggebak maakt moet je altijd zorgen dat er geen lucht meer binnenin zit. Dit is zo voor Galettes des Rois, maar ook appelflappen etc.

      1. Hi Gwen,
        Bedankt voor je reactie, daar ben ik erg blij mee!
        Het inprikken had ik gedaan, dus ik denk dat een de twee andere opties niet goed zijn gegaan.
        Het insnijden is, als ik het goed begrijp, meer indeuken? En moet ik, om niet teveel lucht te laten zitten, de bovenste plak goed glad strijken over de amandelcrème?
        Nog 1 vraag, wat is de reden waarom je de galette op een bepaald moment omdraait zodat de platte kant boven is?
        Groet, Ageeth

        1. Hi Ageeth,
          Insnijden is niet indeuken hoor. Wel gewoon snijden, maar heel voorzichtig. Als je te diep snijdt zal het deeg opengaan tijdens het bakken. Te weinig snijden en je ziet het patroon niet genoeg. Als je een te dun uitgerold deeg snijdt kan deze dus ook sneller te diep zijn.
          Er mag geen lucht tussen de deegvellen blijven zitten. Dus inderdaad overal goed aandrukken, maar vooral van een kant naar de andere werken zodat de lucht weg kan. Teveel op de vulling drukken zorgt er weer voor dat je deze naar buiten duwt. De randen pas goed aandrukken als overal de lucht weg is.
          De galette draai je om zodat de meest platte kant bovenop ligt. Een mooie platte kant is veel beter en mooie in te kerven voor het patroon dan een bolle kant met randen.
          Groet,
          Gwenn

          1. Ja liever te dik dan te dun. Hoe dikker hoe groter/hoger en meer gebladerd het zal worden. En leuk om smaakje toe te voegen aan de vullen: cacaopoeder/gesmolten choco, koffie-extract, gekaramelliseerde appels, geroosterde noten, etc.

Laat een reactie achter