Lange spritsen - Gwenn's Bakery
Koekjes

Lange spritsen

Deze lange spritsen zijn eigenlijk een van de makkelijkste spritsen om de maken. Bij de Utrechtse Spritsen moet je nog wat lastiger opspuiten en allemaal banen zigzag kunnen spuiten. Bij de Chocoladespritsen moet je weer een mooi spuitmondje hebben en precies goed op de bakplaat spuiten. Maar lange spritsen zijn eigenlijk gewoon simpel wrijfdeeg wat je in een recht koekje spuit. Veel simpeler kan haast niet. Het wrijfdeeg zelf is ook klassiek. Let hierbij vooral goed op de zalvigheid van de boter. Hoe zachter, hoe beter! Je wilt hem eigenlijk op een soort dikte van mayonaise hebben, dus echt behoorlijk zacht. Zet de bloem eventueel ook van tevoren nog even in de oven op 25-30°C zodat deze nog beter mengt met de botermassa en je wrijfdeeg veel mooier spuitbaar blijft. Eventueel kun je het deeg van de lange spritsen op smaak brengen met wat citrusrasp of andere smaakmakers.

Lange spritsen - Gwenn's Bakery

Recept: Lange spritsen

Voor circa 40 koekjes

150 gr roomboter, heel zacht en zalvig
75 gr witte basterdsuiker
25 gr poedersuiker
30 gr volle melk (kamertemperatuur)
100 gr Zeeuwse bloem
100 gr Patentbloem
½ tl zout

Bereiding

  • Zorg dat de boter net zo zalvig is als mayonaise en wrijf deze mooi glad en luchtig. (dit kan met de hand op het aanrecht of in een standmixer met menghaak).
  • Voeg nu de basterdsuiker en de poedersuiker toe en wrijf verder tot een luchtige en bleke massa.
  • Voeg nu in kleine stappen de melk toe en wrijf verder tot gemengd.
  • Tot slot voeg je de patentbloem, Zeeuwse bloem en zout in twee keer toe en wrijf je verder tot een spuitbaar deeg. Let op dat je niet te lang wrijft om je wrijfdeeg mooi slap te houden.
  • Schep het wrijfdeeg in de spuitzak met een kartelspuit van 10mm en spuit de lange spritsen als streepjes op de bakplaat.
  • Bak op 175°C in circa 15 minuten mooi gaar en goed gekleurd.

Variatie: met hetzelfde wrijfdeeg uit dit recept kun je natuurlijk ook andere spritsen opspuiten. Denk bijv. aan de Utrechtse sprits, de S-sprits, een krakelingvorm of zelfs deze heerlijke Margrietjes met jam.

Lange spritsen - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter