Kaasstrikken - Gwenn's Bakery
Hartig Koekjes

Kaasstrikken

Kaasstrikken (of kaasvlinders) zijn de bekende krokante koekjes voor bij de borrel. Ze bestaan simpelweg uit bladerdeeg met een kaascrème. Het bladerdeeg kun je natuurlijk in de winkel kopen, maar vers is het lekkerst. Zie hier mijn recept en stap voor stap uitleg voor vers en makkelijk zelfgemaakt bladerdeeg. Voor de kaascrème gebruiken we vooral kaas met wat boter. Dit is verder op smaak gebracht met wat specerijen. Je kunt mijn recept hieronder volgen of natuurlijk naar smaak andere specerijen toevoegen. Bovendien kun je op deze manier leuk variëren en steeds andere kaasstrikken op tafel zetten!

Recept: Kaasstrikken

Voor zo’n 30 kaasstrikken

300 gr bladerdeeg (zie het recept hier)
80 gr roomboter, kamertemperatuur
200 gr oude kaas, geraspt
1 tl Zaanse mosterd
mespunt zout
mespunt gemalen zwarte peper
mespunt kerriepoeder

Bereiding:

  • Maak het bladerdeeg volgens het recept en laat het daarna rusten in de koeling.
  • Klop of roer de boter tot deze zacht en luchtig is. Voeg de kaas, mosterd en specerijen toe en meng alles tot een smeerbare crème.
  • Bestuif het werkblad met bloem en rol het bladerdeeg hierop uit tot een plak van 25 x 25 cm en zo’n 2 mm dikte. Snijd het bladerdeeg vervolgens in 5 gelijke banen van 5 x 25 cm.
  • Smeer de kaascrème goed uit op 4 van de 5 plakken bladerdeeg. Leg deze op elkaar steeds met de kaas naar boven. Leg de laatste plak bladerdeeg (zonder kaas!) hier bovenop en druk licht aan. Pak het in met plastic folie en laat het 30 minuten rusten in de vriezer.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C en snijd de randen van het deeg (indien nodig) iets bij zodat ze mooi recht zijn. Snijd het deeg in plakjes van 0,75 dikte. Draai elk plakje één slag met de handen in de bekende vorm van de kaasstrikken.
  • Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in 20-25 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een rooster en eet ze vers.

 

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

Laat een reactie achter