Kruidnoten - Gwenn's Bakery
Koekjes

Kruidnoten

Nu de Sint weer in ons land is kunnen we weer lekker kruidnoten bakken! Dus uiteraard moet ik mijn recept met jullie delen. Ik ben er zelf echt dol op! Pepernoten vind ik te taai en dus niet erg lekker, maar knapperige en goed gekruide kruidnoten juist wel!

Dit recept is gewoon een vrij traditionele variant van dit lekkere strooigoed. Maak er kleine knikkertjes van voor de bekende kruidnoten. Maar je kunt het ook als een soort plak bakken en in stukken breken. Zo kun je het zelfs nog weer verwerken in een cheesecake of zelfs een rocky road.

De kenmerkende smaak van kruidnoten (en ander Sinterklaas gebak zoals Speculaas) komt natuurlijk van de koek- of speculaaskruiden. Ik neem zelf altijd kant en klare want ik gebruik het zelden. Maar voor de echte liefhebbers is het nog lekkerder om je eigen mix te maken. Neem hiervoor een hoeveelheid kaneel en voeg hier ongeveer dezelfde hoeveelheid gemengde specerijen aan toe (gemberpoeder, nootmuskaat, peper, kruidnagel, etc.). De verhouding in specerijen kun je zo naar eigen wens aanpassen.

Kruidnoten - Gwenn's Bakery

Recept: Kruidnoten

Voor een mooie berg kruidnoten

90 gr boter, kamertemperatuur
40 gr bruine basterdsuiker
40 gr kristalsuiker
25 ml melk
2 gr zout
150 gr Zeeuwse bloem
6 gr bakpoeder
10 gr speculaaskruiden

Bereiding:

  • Meng de boter, beide suikers, melk en zout goed door elkaar in een grote mengkom. Voeg hier de bloem, bakpoeder en speculaaskruiden aan toe en meng het tot je een bal kunt maken van het deeg. Laat minstens 1 uur rusten in de koelkast. Ik laat het zelf een nacht rusten om de smaken verder te ontwikkelen.
  • Draai kleine balletjes van het deeg (ongeveer de grootte van een knikker) en bak de kruidnoten in zo’n 20 minuten gaar op 180 °C. Laat volledig afkoelen zodat ze mooi krokant worden.
  • Na afloop kun je ze eventueel zelfs nog in wat getempereerde chocolade dopen en zelfs nog in cacaopoeder rollen.

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

5 Reactie

  1. Lekker hoor…. je kunt ze ook in rode chocolade doen, zag ik in een filmpje op you tube van Callebaut. Heb jij al met Ruby chocolat gewerkt?

  2. Dit lijkt me heerlijk! Toevallig alleen patent bloem in huis ipv Zeeuws. Kan in die ook gebruiken voor dit recept?

    Ps echt een leuke blog, elk artikel wat je schrijft is top! 😁

    1. Hi Kayleigh! Ja kan gewoon prima met patentbloem hoor. Maar Zeeuwse bloem geeft een iets brosser koekje.
      En thanks voor je leuke reactie, altijd super om te horen 😀

Laat een reactie achter