Pepernoten - Gwenn's Bakery
Koekjes

Pepernoten

Hierbij eindelijk hét recept voor ouderwetse pepernoten. Nu hebben we het tegenwoordig altijd over pepernoten als we eigenlijk kruidnoten bedoelen. Die zijn ook heerlijk en juist meestal favoriet (en zie hier het recept voor echte kruidnoten) ! Ze zijn wat krokanter en meer speculaasachtig dan de iets taaiere en zachtere pepernoot. Maar echte ouderwetse Hollandse pepernoten blijven een genot om te eten!

Omdat ze niet overal meer makkelijk te koop zijn is het juist perfect om deze thuis te maken. Het recept is ook heel anders dan bij kruidnoten en geeft een zachter resultaat wat erg lijkt op taai taai, ook qua smaak. De grootste smaakmaker in pepernoten is de anijs. Dit gaat er als gemalen poeder in en geeft een heerlijke subtiele geur en smaak die ons snel doet denken aan dit soort Sinterklaas baksels. Dus stroop de mouwen op en ga lekker pepernootjes draaien! Veel bakplezier!

Meer Sinterklaas recepten vind je hier

Pepernoten - Gwenn's Bakery

Recept: Pepernoten

Voor een bakblik van zo’n 25-30cm

150 gr acaciahoning
100 gr donkere basterdsuiker
300 gr roggebloem
3 gr zout
12 gr anijszaad, gemalen
25 gr water
10 gr bakpoeder
Neutrale olie om in te vetten

Bereiding:

  • Verhit de honing in een pan of magnetron zonder het te laten koken. Roer het door de basterdsuiker om deze iets op te laten lossen.
  • Meng de roggebloem, zout, anijspoeder en bakpoeder even samen. Giet hier de hete honing en suiker bovenop en kneed weer goed door. Let op, het kan nu nog erg heet zijn.
  • Voeg ook het water toe afhankelijk van hoe stevig het deeg is, het moet kneedbaar zijn. 
  • Laat het deeg 1 nacht (of enkele dagen) rusten in de koelkast. Langen “rijpen” in de koelkast geeft een diepere en mooie smaak aan de pepernoten.
  • Rol van het deeg zoveel mogelijk kleine knikkers van ongeveer 1-2cm groot. Vet de handen in met wat olie en rol de deegballetjes in de handen zodat ze rondom een dun filmlaagje olie hebben.
  • Vul het bakblik met de pepernoten, vrij dicht tegen elkaar aan en bak in ongeveer 20 minuten gaar op 175 °C.

2 Reactie

  1. Dank je wel dat je het verschil tussen kruidnootjes en pepernoten weer eens uitlegt. Ik snap niet waarom supermarkten deze fout zo halsstarrig vol blijven houden. Maar ook bij #HeelHollandBakt #omroepmax weten ze het verschil al jaren niet meer.

    1. Ja dit is een zeer bekend verkeerd gebruik van de naam. Iedereen zegt het vaak fout en is op zich niet erg natuurlijk. Maar zo zijn er heel veel foute namen in de patisserie. Denk bijv. aan frangipane (als er geen gele room in zit), creme patisserie (bestaat gewoonweg niet) en ga zo maar door haha. Zo lang we allemaal maar genieten van het eindresultaat zit het wel goed 🙂

Laat een reactie achter