Luxe gevlochten broodjes - Gwenn's Bakery
Brood

Luxe gevlochten broodjes

Luxe gevlochten broodjes zie je tegenwoordig helaas niet overal meer bij de bakker liggen. Jammer, want het zijn zulke leuke en mooie broodjes! Het deeg is eigenlijk een erg simpel basisdeeg waar je ook witte bolletjes van kunt maken. Alle ingrediënten kun je direct samen kneden, net zo lang tot je het bekende vliesje hebt. Van het deeg kun je dan zelf leuke vormen vlechten of vouwen. De krakeling (of pretzel) is misschien wel de meest voor de hand liggende en niet de meest lastige. Maar je kunt het ook knopen of gewoon simpel oprollen. Aan jou nu om lekker creatief aan de slag te gaan met deze luxe gevlochten broodjes!

Luxe gevlochten broodjes - Gwenn's Bakery

Recept: Luxe gevlochten broodjes

Voor circa 15 stuks

500 gr tarwebloem
10 gr zout
300 gr volle melk
8 gr gedroogde gist of 25 gr verse gist
50 gr witte basterdsuiker
50 gr roomboter, ongezouten

Extra
1 ei, losgeklopt
geklaarde boter

Bereiding:

  • Kneed van alle ingrediënten een soepel deeg, dit kan zowel met de hand of in de standmixer met een meng- of kneedhaak. Je moet een balletje deeg tussen de vingers uit kunnen trekken tot een vliesje waar je bijna doorheen kunt kijken.
  • Verdeel het deeg in 15 stukjes van circa 60 gram ieder. Bol ze glad op tot mooie bolletje en laat 15-20 minuten rijzen onder een een vochtige theedoek of stuk plasticfolie.
  • Draai de bolletjes om (met de naad naar boven) en rol ze ieder tot rolletjes van zo’n 15 cm.
  • Rol ze nu in dezelfde volgorde weer uit tot 25 cm en vervolgens tot 35 cm. Door dit in stappen te doen krijgt het deeg rust en zal het niet krimpen of scheuren.
  • Vorm nu de broodjes naar wens. Je kunt ze tot een krakeling vormen, de deegslierten tot een bolletje knopen of zelfs vlechten.
  • Leg de luxe gevlochten broodjes op een bakplaat met bakpapier en laat voldoende afstand tussen de broodjes. Bestrijk met het ei en laat zo’n 50 minuten rijzen op een warme en vochtige plek.
  • Verwarm de oven voor op 240 °C en bak de broodjes hier vervolgens in 8-10 minuten mooi gaar.
  • Bestrijk de nog warme broodjes direct na het bakken met de geklaarde boter.

 

Luxe gevlochten broodjes - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter