Speculaaspasta - Gwenn's Bakery
Basisrecepten Ontbijt

Speculaaspasta

Heb je teveel speculaas gebakken of gewoon wat over na Sinterklaas? Maak dan deze heerlijke speculaaspasta. Het is een smeuïge pasta met een rijke speculaassmaak. Ik maak het zelf vooral om iets lekkers te hebben bij het ontbijt, ik ben er dol op speculaaspasta op een licht geroosterde brioche te smeren of gewoon op een lekkere boterham.

Maar het is natuurlijk ook een perfecte smaakmaker voor heel veel soorten gebak en vullingen! Denk bijvoorbeeld aan een botercrème die je hiermee een speculaassmaak geeft of zelfs een ganache of banketbakkersroom. Een laagje gewoon zo puur in een taart of cupcake verstoppen is natuurlijk ook super. Ook zonder speculaas is het heerlijk, vervang het bijvoorbeeld door zelfgebakken kruidnootjes! Deze speculaaspasta is dus heel veelzijdig en echt enorm lekker! Veel bakplezier!

Meer Sinterklaas recepten vind je hier!

Speculaaspasta - Gwenn's Bakery

Recept: Speculaaspasta

Voor circa 450 gram pasta.

200 gr speculaasjes (bijv. dit recept voor echte Speculaas of kruidnoten, speculaasbrokken etc.)
100 gr roomboter, kamertemperatuur
150 ml gecondenseerde melk (of slagroom)

Bereiding:

  • Maal de speculaas in een food processor tot een zo fijn mogelijk poeder. Hoe fijner je het maalt, hoe gladder de pasta zal worden.
  • Voeg nu zowel de zachte boter als de gecondenseerde melk toe en meng verder tot een gladde speculaaspasta. Als de pasta nog iets te stug is kun je beetje bij beetje wat meer gecondenseerde melk toevoegen tot je de juiste dikte hebt. Voor een iets minder zoete en meer vloeibare speculaaspasta kun je ook wat slagroom gebruiken.
  • Giet de speculaaspasta nu in een glazen (en gesteriliseerde) pot en bewaar het in koelkast. Je kunt het minstens een week gekoeld bewaren. In de vriezer is het langer houdbaar, maar vers is altijd het lekkerst.
  • Het is heerlijk voor op brioche of brood. Maar natuurlijk ook om cakes en vullingen mee op smaak te brengen!

Laat een reactie achter