Slagroomtaart - Gwenn's Bakery
Taart

Slagroomtaart

De slagroomtaart is toch echt een van de meest bekende taarten van Hollandse bodem. Eigenlijk is de slagroomtaart een heel simpele taart met maar weinig ingrediënten en geen hoge moeilijkheidsgraad. Naast het bakken van een lekkere génoise biscuit vul je deze met verse opgeklopte slagroom en lekker veel vers fruit. Om de biscuit smeuïger te maken en de slagroomtaart extra smaak te geven moet je de biscuit tremperen met een siroop. Vooral hier kun je net een ander of gewoon heerlijk extra smaakje geven. Voeg aan de siroop bijv. wat marasquin of andere likeur aan toe of juist een extract van jouw keuze. Met de decoratie kun je ook echt je eigen draai geven aan deze klassieker. Zelf maak ik het graag zoals vele banketbakkers ook doen: met een randje amandelschaafsel, een patroontje in de zijkant en lekkere rozetten slagroom bovenop afgetopt met stukjes vers fruit. Gewoon simpel en heerlijk!

Slagroomtaart - Gwenn's Bakery

Recept: Slagroomtaart

Voor een taart van circa 20cm (6-8 personen)

Biscuit
4 eieren
125 gr kristalsuiker
125 gr patentbloem
Snufje zout
30 gr roomboter, gesmolten

Vulling
750 gr slagroom, 35% vet
50 gr suiker
1/2 vanillestokje (optioneel)
diverse vruchten naar wens

Trempeer
100 gr suiker
90 gr water
10 gr likeur naar wens (bijv. marasquin) of vanillestok, extract, etc.

Decoratie
100 gr amandelschaafsel, geroosterd
Vers fruit naar wens
Afdekgelei (optioneel)

Bereiding:

Biscuit

 • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ronde bakvorm van 20cm in met boter en bestuif deze licht met bloem.
 • Doe de eieren samen met de suiker in een mengkom en klop dit samen au bain-marie tot het 50°C bereikt.
 • Klop het nu op hoge snelheid tot het is afgekoeld tot kamertemperatuur.
 • Zeef de bloem en zout erboven en schep met een spatel voorzichtig tot alles gemengd is. Doe dit echt rustig aan om te voorkomen dat alle lucht er weer uit gaat.
 • Laat de boter iets afkoelen en meng hier een kleine hoeveelheid van het beslag door om familie te maken. Meng dit vervolgens weer door het gewone beslag
 • Giet het geheel in de bakvorm en bak zo’n 30 minuten tot het goudbruin is. Het is gaar als je met je vinger licht op de oppervlakte drukt en deze licht terug veert. Laat volledig afkoelen.

Trempeer

 • Kook de suiker en water tot alles is opgelost en laat afkoelen. Breng op smaak met de gewenste likeur, vanillestokje of extract.

Montage

 • Snijd de biscuit 2 keer horizontaal door om 3 plakken biscuit te krijgen. Leg de bodem op een taartkarton.
 • Klop de slagroom met de suiker (en evt. vanille) stevig op.
 • Trempeer de eerste plak met de siroop en bedek met een laagje slagroom. Was en snijd het fruit en verdeel over de slagroom. Dek af met een tweede plak biscuit en herhaal.
 • Dek af met de laatste plak biscuit, trempeer ook deze en maskeer de hele taart met een laagje slagroom. Je mag de biscuit niet door de slagroom zien.
  Tip: slap de slagroom iets af met een kleine scheut vloeibare slagroom om het zachter te maken. Hierdoor kun je veel mooier maskeren en krijg je een gladder laagje.
 • Zet een randje amandelschaafsel aan op de onderkant van de slagroomtaart.
 • Voor de decoratie kun je alle kanten op. Zelf kies ik vaak voor ouderwets door nog wat rozetten slagroom op te spuiten en leg ik hier diverse stukjes fruit op. Als de slagroomtaart nog even in de koeling moet blijven kun je het gesneden fruit het beste met een dun laagje afdekgelei bestrijken.

Tip: Voor een taart van 25cm doorsnede reken je alle ingrediënten x 1,5

 

Slagroomtaart - Gwenn's Bakery

Slagroomtaart - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter