Als je dol bent op speculaas, dan zul je deze speculaas cupcakes ook heerlijk vinden! We bakken natuurlijk veel met speculaaskruiden rond de Sinterklaas periode en het zijn heerlijke smaken om mee te bakken! Door simpelweg wat speculaaskruiden toe te voegen aan een basiscupcake heb je snel een heerlijke smaak! Voor het op smaak brengen van de botercrème heb ik gekozen voor een speculaaspasta. Deze kun je overal kopen en hebben een heerlijke intense speculaassmaak. Het voordeel is dat deze speculaaspasta’s al romig zijn en heel goed mengen in een botercrème. Ook kun je nog met wat van de pasta een leuke decoratie maken door het te verwarmen en over de speculaas cupcakes te drizzlen.
Wil je je eigen speculaaskruiden maken? Kijk dan hier voor mijn basisrecept speculaaskruiden en tips.
Zoek je meer cupcake recepten? Kijk dan eens hier.

Recept: Speculaas cupcakes
Voor 12 cupcakes
Cupcakes
150 gr roomboter, ongezouten (kamertemperatuur)
150 gr kristalsuiker
3 eieren
1 tl vanille-extract
1 tl bakpoeder
1 tl. Speculaaskruiden
150 gr patentbloem
snuf zout
Speculaas botercrème
275 gr roomboter, ongezouten (kamertemperatuur)
450 gr poedersuiker
100 gr speculaaspasta (+ evt. extra voor drizzle)
Snuf zout
¼ tl. Vanille-extract
Bereiding:
Cupcakes
- Klop de boter en suiker tot bleek en romig. Voeg één voor één de eieren toe gevolgd door de vanille. Zeef de bakpoeder, speculaaskruiden, bloem en zout boven het beslag en meng goed door.
- Vul een muffinvorm met cupcakepapiertjes en verdeel het beslag hierin tot net onder de rand.
- Bak de cupcakes 20 minuten op 175 °C. Laat goed afkoelen.
Speculaas botercrème
- Klop de boter met zout in enkele minuten mooi bleek en luchtig.
- Voeg de helft van de poedersuiker toe en meng op laagste snelheid tot gemengd en dan op hoge snelheid enkele minuten door.
- Herhaal met de overige poedersuiker.
- Verwarm de speculaaspasta enkele seconden in de magnetron.
- Meng de vanille en speculaas door de botercrème en bewaar in een spuitzak.
- Spuit de botercrème boven op de cupcakes. Maak eventueel af met extra speculaasjes of drizzle van gesmolten speculaaspasta.
