Speculaaskruiden - Gwenn's Bakery
Basisrecepten

Speculaaskruiden

Speculaaskruiden (ook wel bekend als koekkruiden) horen echt helemaal bij Sinterklaas en zijn onmisbaar bij vele recepten als kruidnoten, speculaas en andere heerlijke baksels. Je kunt het overal in de winkels kopen, maar zelf maken is natuurlijk veel leuker! Speculaaskruiden zijn eigenlijk maar een paar specerijen in een mengsel. Er zit vooral veel kaneel in als basis voor het mengsel en wordt op smaak gebracht met onder andere nootmuskaat, kruidnagel en kardemom. In het recept hieronder geef ik mijn favoriete verdeling aan van de specerijen. Maar ga vooral zelf experimenteren door juist iets meer of iets minder van het een of het ander toe te voegen. Gebruik eventueel zelfs nieuwe smaken als anijszaad en foelie in de mix. Zo geef je er je eigen draai aan en kun je een persoonlijke kruidenmelange maken waardoor jouw baksels nog specialer worden!

Meer Sinterklaas recepten vind je hier

Gevulde speculaasstaaf met amandelspijs - Gwenn's Bakery

Recept: Speculaaskruiden

8 delen kaneel
2 delen nootmuskaat
2 delen kruidnagel
1 deel kardemom
1 deel korianderzaad
1 deel witte peper
1 deel gemberpoeder

Bereiding:

  • Meng alle specerijen goed door elkaar en bewaar in een afgesloten potje.
  • Gebruik je geen poeders? Maal de verschillende specerijen dan eerst heel fijn in een vijzel of koffiemolen en meng ze daarna pas.
  • Gebruik een grammenweegschaal om de delen precies af te wegen. Natuurlijk kun je ook een lepel nemen en deze precies afmeten voor elk ingrediënt. Zo weet je zeker dat het mengsel precies klopt.
  • De specerijen staan er als ‘delen’. Je kunt dus zelf dit recept maken met bijv. theelepels, eetlepels of nog meer voor een lekker grote voorraad.
  • Wil je de speculaaskruiden snel gebruiken? Kijk dan eens naar de volgende recepten waar je ze voor kunt gebruiken:

De speculaaskruiden zijn in een goed afgesloten potje minstens enkele maanden goed houdbaar.

Gevulde speculaas recept - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter