Swirl koekjes - Gwenn's Bakery
Koekjes

Swirl koekjes

Deze swirl koekjes vind ik er echt heel leuk uitzien! Uiteraard zijn ze ook erg lekker hoor, maar ik maakte ze vooral voor het leuke effect welke je krijgt door ze te draaien. Eigenlijk geen moeilijk koekje om te maken want je maakt gewoon een heel simpel basisdeeg met vanille en daarvan een deel met cacao mengen. Let er bij het draaien van de swirl koekjes op dat je niet te hard draait en goed oplet of ze al mooi zijn. Ze kunnen snel te ver gaan en vervagen.

Swirl koekjes - Gwenn's Bakery

Recept: Swirl koekjes

Voor circa 20 koekjes

200 gr roomboter, kamertemperatuur
125 gr poedersuiker
1 ei
1 tl. vanille-extract (zie hier het recept om zelf te maken)
350 gr patentbloem
4 gr zout
40 gr cacaopoeder

Bereiding:

 • Klop de boter in een grote mengkom (of staande mixer) met de poedersuiker glad. Voeg daarna het ei en de vanille-extract toe.
 • Meng de bloem en zout erdoor tot het deeg als een bal samenkomt, verdeel dit in twee gelijke delen.
 • Het eerste deel laat je gewoon zo met een lekkere vanillesmaak. Maar het tweede deel voeg je nu de cacaopoeder aan toe. Probeer dit zo kort mogelijk te mengen zodat je de gluten in de bloem niet teveel activeert.
 • Maak beide degen wat platter en wikkel in plastic folie. Laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast. Het moet na het koelen vrij stevig zijn, dus laat vooral langer koelen als dit nodig is.
 • Rol van beide degen nu allemaal balletjes met een diameter van ongeveer 1,5 cm (5 gram per balletje).
 • Neem 3 balletjes vanilledeeg en 3 balletjes chocoladedeeg en plaats ze om en om bij elkaar, zoals op de afbeelding bovenaan dit recept. Druk de balletjes voorzichtig tegen elkaar aan om één bal te vormen.
 • Rol dit nu in draaiende bewegingen tussen de twee handen om een soort spiraal te maken in de deegballen. Doe het voorzichtig en zorg dat de handen niet te warm zijn. Indien nodig even onder de koude kraan en goed afdrogen.
 • Als de spiraal goed gelukt is leg je de bal op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de swirl koekjes iets plat op de bakplaat.
 • Bak circa 15 minuten op 180 °C in de voorverwarmde oven of tot het vanilledeeg net wat meer kleur begint te krijgen. Laat volledig afkoelen op een rooster.
 • De swirl koekjes zijn vers het allerlekkerst, maar je kunt ze prima enkele dagen of langer bewaren in een koektrommel.

Swirl koekjes - Gwenn's Bakery

5 Reactie

 1. Ik heb het ook geprobeerd, en mn halve familie ook, maar niemand die de swirl er in kan krijgen 🙁 Zou je het met wat meer foto’s/ filmpje uit willen leggen? Ze zien er te leuk uit om niet te maken.

  1. Hi,
   Er komt helaas geen filmpje aan en voorlopig nog geen extra foto’s. Kijk goed naar de foto waar de bolletjes om en om aan elkaar geplakt zijn. Dit wil je nog iets verder samendrukken. Uiteraard is het bovenaanzicht van deze foto ook de boven en onderkant die in je handen moet blijven. Als je dan het koekje 1 richting op draait in je handen (af en toe spieken of je al klaar bent) dan hoor je een swirl te krijgen. Succes!

 2. Alles goed afgewogen met een keukenweegschaal, maar koekjes waren super droog net of je hap cacaopoeder in je mond hebt, is 40 gram wel juist? Het was ook veel donkerder als op de foto’s hier… kon zo de prullenbak in.

  1. Hi Lin, wat jammer dat het mislukt is bij jou! Het recept klopt helemaal en maak ik zelf en onwijs veel volgers op de blog ook al heel lang met succes. Het is een leuk koekje om te maken maar bij gelukt recept ook lekker om te eten 😉
   40 gram cacaopoeder op 175 gram bloem (helft v/h deeg) is juist goed en vrij standaard. Bij cacaodegen vervang je doorgaans 20% van de bloem door cacaopoeder, net als in dit recept.
   Is het toch niet ergens misgegaan met afwegen? Of te lang gemengd/gekneed? Ook kan het te lang gebakken zijn en hierdoor droog worden of de cacaopoeder een verkeerd soort zijn.
   Je kunt in het vervolg ook witte basterd gebruiken en eventueel Zeeuwse bloem. Dit kan helpen het koekje meer naar jouw smaak te maken.

Laat een reactie achter