Tijger financiers - Gwenn's Bakery
Taart

Tijger financiers met chocoladeganache

Deze tijger financiers zijn in Frankrijk erg populair! Het zijn eigenlijk gewoon klassieke amandelfinanciers (zie het recept hier) met een lekkere amandelsmaak. Echter voegen we er voor kleur en smaak ook wat hagelslag aan toe. Het effect wat je krijgt door de hagelslag noemen we in Frankrijk “tigré” ofwel een tijgerpatroon.

Het bakken van de tijger financiers gebeurt in een savarinvorm. Dit lijkt op een soort donutvorm, maar dan zonder volledig gat in de cakejes. Een donut is dus helemaal open in het midden en de savarin heeft meer een soort kuiltje. Perfect om te vullen met een chocoladeganache! Maar ga gerust experimenteren met andere vullingen zoals hazelnootpasta, jam, slagroom, etc.

Tijger financiers - Gwenn's Bakery

Recept: Tijger financiers

voor circa 10-12 stuks

Financiers
140 gr roomboter
140 gr eiwit
150 gr poedersuiker
70 gr amandelmeel
60 gr patentbloem
50 gr hagelslag

Chocoladeganache
80 gr pure chocolade
70 ml slagroom
1 tl. honing
10 gr roomboter

Nodig: 1 siliconen savarinvorm

Bereiding:

 • Verwarm de oven voor op 180 °C.
 • Smelt de boter in een pannetje tot deze licht begint te kleuren en een soort hazelnootgeur krijgt (ook bekend als “beurre noisette”). Giet het snel door een zeefje boven een kom om iets af te koelen.
 • Klop intussen de eiwitten licht op tot ze net beginnen te schuimen (maar zeker niet stijf worden), voeg hier de poedersuiker aan toe en meng goed door. Voeg de bloem en amandelpoeder toe en vervolgens de boter. Klop alles nog goed door elkaar en roer op het laatst de hagelslag erdoor.
 • Vul de vorm met het beslag en bak de tijger financiers in 16-18 minuten gaar. Leg de financiers direct na het bakken op een rooster en laat volledig afkoelen.

Chocoladeganache

 • Smelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron. Verhit intussen de slagroom en de honing op halfhoog vuur tot net voor het kookpunt.
 • Giet een derde van de hete slagroom op de gesmolten chocolade en roer door. Herhaal twee keer tot alle room is opgenomen en de ganache mooi gemengd is en glanst. Meng als laatste de boter erdoor.
 • Giet de ganache in het kuiltje van alle tijger financiers. Laat even opstijven in de koeling en geniet!

5 Reactie

  1. 1 eiwit is grofweg 30-33 gram. Maar enkel uitgaan van hoeveel eiwitten het zijn kan snel een verkeerde hoeveelheid in grammen geven en dus een probleem in je recept. Dus weeg het altijd af

 1. Hi Gwen, heel leuk recept wat ik wil proberen!

  Ik hou niet van pure chocolade, maar valt die smaak weg als ik het vermeng voor de nache? of behoud het uiteindelijke cakeje wel de pure smaak?

  Groetjess Noah

  1. Bij een chocoladeganache krijg je wel een andere smaak dan de pure chocolade zelf. Doordat je er eenzelfde hoeveelheid slagroom toevoegt zal de gehele smaak wat zachter worden en wordt het bittere van de pure chocolade zeker minder. Dit cakeje smaakt dus ook niet echt naar pure chocolade, maar meer naar een basisfinancier met wat chocoladestukjes.

Laat een reactie achter