Super fudge Brownies - Gwenn's Bakery
Cakes Chocolade Friandises

Brownies

Wie is er nou niet dol op brownies?! Het is één van de meeste bekende baksels op aarde en geliefd door jong en oud. Maar er zijn twee soorten brownies: de meer cakeachtige en iets luchtigere variant of de lekker smeuïge “fudge” versie. Mijn favoriet is zonder twijfel de laatste omdat deze voor mij een intensere chocoladesmaak heeft en romiger is. Maar het enige verschil tussen de twee varianten is de verhouding tussen vet en bloem, dus de hoeveelheid boter en chocola tegenover de hoeveelheid bloem. Meer vet maakt smeuïger en anderzijds maakt meer bloem juist meer cakeachtig. Onderstaand recept is dus lekker “fudgy” en verslavend lekker! Want als de brownies aan je tanden kleven, weet je dat je goed zit!

Fudge Brownies - Gwenn's Bakery

Recept: Brownies

Voor 1 bakvorm van 25x35cm

250 gr pure chocolade
400 gr roomboter
550 gr kristalsuiker
5 eieren
5 gr zout
2 tl vanille-extract
300 gr patentbloem
60 gr cacaopoeder

Optioneel
100 gr chocolade (wit, puur, melk naar smaak)
200 gr noten (bijv. pecannoten, hazelnoten, amandelen of een mix hiervan)

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 175°C, vet de bakvorm in met boter en bekleed deze met bakpapier.
  • Smelt de chocolade en boter au bain-marie en laat het iets afkoelen tot gebruik. (optioneel: Hak de noten en extra chocolade in grove stukken en zet apart.) Zeef de bloem samen met de cacaopoeder en zet ook dit even apart.
  • Doe de suiker, eieren, zout en vanille-extract in de kom van de mixer en klop het in enkele minuten luchtig en bleek. Voeg hier het chocolade-botermengsel aan toe en spatel dit er voorzichtig doorheen. Meng hier vervolgens de bloem en cacaopoeder kort door en indien gewenst tot slot de noten en extra chocolade stukjes.
  • Doe het beslag in zijn geheel in de bakvorm en bak het in 45-55 minuten gaar. De bovenkant moet krokant zijn en lichtbruin uitgeslagen, terwijl de binnenkant lekker smeuïg blijft.
  • Laat helemaal afkoelen en haal dan de brownies uit vorm om ze te snijden in de gewenste maat.

Tip
Om ze nog makkelijker te kunnen snijden kun je ze ook in de koeling bewaren en dan koud snijden, zo blijven de randen altijd mooi strak en haal je de brownies dus makkelijk uit elkaar. Je kunt ze overigens tot 3 maanden (mits goed verpakt) in de vriezer bewaren om later nog van te genieten!

Ben je fan van brownies? Probeer dan eens een ander vergelijkbaar recept: de Fondant au Chocolat lijkt wel de Franse vertaling voor fudge brownies, maar in meer pure vorm. Zalig!

 

Super fudge Brownies - Gwenn's Bakery

Super fudge Brownies - Gwenn's Bakery

1 Reactie

  1. Al even lopen watertanden van een lekker brownie. Toch even mijn eigen draai er aan gegeven. Vanochtend gebakken en er fudgeblokjes aan toegevoegd. Nu geduld opbrengen om het goed af te laten koelen.🙊

Laat een reactie achter