Quiche met prei en ham - Gwenn's Bakery
Hartig

Quiche met prei en ham

Ik ben dol op quiche en dit is dan ook een gerecht wat regelmatig bij mij thuis op tafel staat. Naast een heerlijke traditionele quiche Lorraine kun je alle kanten op met quiches. Een leuke variant is deze quiche met prei en ham. Naast een mooie bodem van bijvoorbeeld briseerdeeg of bladerdeeg vul je deze met de klassieke vulling van ei en crème fraîche (dit mengsel noemen we de “migaine” in het Frans).

Maar in een quiche met prei en ham zijn de hoofdingrediënten uiteraard… ja ja prei en ham! Koop het liefst een paar mooie verse preien voor de beste smaak. Voor de ham kies je uiteraard ook een ham van goede kwaliteit. Gerookt, gebraden, gekookt, etc… Kies wat je zelf het lekkerst vindt! Een klassieke quiche is doorgaans zonder kaas en dit wordt alleen toegevoegd als dit ook past bij de overige ingrediënten. Een traditionele quiche Lorraine is dus ook zonder kaas, voeg je dit wel toe dan heet de quiche geen Lorraine meer maar “Vosgienne”. Maar op deze quiche met prei en ham kun je prima kaas toevoegen als je dit wilt, maar kies dan geen saaie Hollandse geraspte kaas. Ga juist eens voor een lekkere kaas die echt goed past bij de andere ingrediënten, in dit geval bijvoorbeeld een Comté of geitenkaas. En voor de vegetariërs laat je de ham natuurlijk weg, of vervang deze voor vegetarische ham.

Recept: Quiche met prei en ham

Deeg
1 recept voor briseerdeeg of bladerdeeg (wat je zelf het lekkerst vindt)

Vulling

2-3 preien
150 gr ham, in blokjes
snufje zout
5 eieren
250 gr crème fraîche

Bereiding:

Deeg

  • Maak het gekozen deeg volgens het recept (briseerdeeg of bladerdeeg).
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot zo’n 4mm dikte en prik enkele gaatjes in het deeg. Fonceer vervolgens een met boter ingevette taartring of springvorm van 24cm met het deeg en zet het minimaal 30 minuten in de koelkast.

Vulling

  • Verwarm de oven voor op 180°C en zet het ovenrooster iets lager in de oven. Hierdoor zal het deeg goed garen van onder.
  • Halveer de prei en was deze goed onder de koude kraan om zand te verwijderen. Snijd de prei in reepjes van 1cm breed en fruit kort aan in een koekenpan (met wat boter of olie). Ik heb ze in stukken van 3cm lang gesneden en 10 minuten geblancheerd in gezouten kokend water. Hierdoor blijft de pure smaak van de prei sterker dan bij aanfruiten.
  • Verdeel de prei en de hamblokjes over de quichebodem.
  • Klop de eieren los met de crème fraîche en breng op smaak met zout en peper. Giet dit nu bovenop de vulling tot net onder de rand en bak de quiche in zo’n 45 tot 55 minuten gaar (of 30 tot 45 minuten als de taartvorm lager is).
  • Serveer de quiche warm met een frisse groene salade. Bon appétit!

Quiche met prei en ham - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter