Het vijgenseizoen is nog niet voorbij dus zien we de laatste weken ontzettend veel vijgen tartelettes in de patisseries van Parijs. Alle patissiers zijn er mee bezig dus wilde ik ook niet achterblijven. Het is een supermooi product en is ook erg lekker in gebak. Om het lekker Frans te houden heb ik natuurlijk vijgen tartelettes gemaakt met de bekende basis van een knapperige taartbodem met amandelcrème. Voor extra smaak kun je in de amandelcrème makkelijk het fruit verwerken wat ook op de taart komt.
Verder vul ik de taartbodem nog met wat lekkere vijgenjam of compote. Deze kun je zelf maken, maar er zijn echt goede jams te koop tegenwoordig. Deze zijn ook lekker bij een Frans kaasje bijvoorbeeld. En de ster van dit gebak is de vijg dus moet die ook stralen bovenop de taartbodem. Ik stapel graag zo hoog mogelijk zodat de vijgen tartelettes ook echt vol met fruit zitten en je kunt genieten van die verse vijgen. Kortom, een lekkere taart die zowel in de nazomer als begin van de herfst heerlijk is!
Probeer ook eens deze aardbeien tartelettes of maak koekjes van overgebleven deeg.
Recept: Vijgen tartelettes
Voor 6 tartelettes
Pâte sucrée
140 g roomboter, kamertemperatuur
120 g poedersuiker
30 g amandelmeel
1 ei
250 g patentbloem
2 g zout
Amandelcrème
50 gr amandelmeel
50 gr boter
1 ei
50 gr suiker
10 gr boem
2 verse vijgen, in stukjes
Extra
10-12 verse vijgen
75 gr vijgenjam of compote
Bereiding:
Pâte sucrée
- Klop de boter tot deze zacht is en op een zalfje lijkt. Voeg de poedersuiker toe en klop verder tot bleek en iets schuimig. Meng de amandelpoeder erdoor tot deze volledig is opgenomen en voeg vervolgens het ei toe tot ook deze is opgenomen.
- Zeef de bloem en het zout boven het aanrecht en maak een kuiltje in het midden. Giet hier het eerste mengsel in. Breng vervolgens met een vork of met de handen steeds wat bloem in het papje en blijf roeren tot de bloem bijna is opgenomen. Kneed nu kort met de handen totdat het deeg een mooie bal vormt. (Dit kan ook allemaal in de staande mixer).
- Wikkel het deeg nu goed in met plastic folie en laat tenminste 4 uur rusten in de koelkast tot gebruik. Vet de ringen in met boter en rol het deeg uit tot 2-3mm dikte. Bekleed de ringen met het deeg en laat een dag rusten in de koeling.
- Bak op 160 °C in 15 minuten bijna gaar, maar niet te donker.
Amandelcrème
- Klop de boter zacht, voeg de suiker en het merg van de vanille toe en klop verder. Meng het ei erdoor en tot slot ook het amandelmeel en de bloem.
- Verdeel over de 6 ringen en voeg tot slot de stukjes vijg toe door ze iets in de crème te drukken.
- Bak de vijgen tartelettes nog 10 minuten verder en laat volledig afkoelen.
Afwerking
- Vul de tartelettes tot de rand met vijgenjam of compote en strijk het glad af met een paletmes. Snijd de verse vijgen in mooie partjes en verdeel deze over de tartelettes. Als je ze niet snel serveert kun je de vijgen beter even bestrijken met wat afdekgelei.
Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl
Hoi Gwenn, klopt het dat je per ongeluk het proces vd amandelcreme 2 x beschrijft? Of begrijp het nou verkeerd?
Groetjes,
Karen
Hi! Bedankt voor je opmerkzaamheid. Is schijnbaar iets fout gegaan destijds, maar heb het aangepast.