Advocaat maken - Gwenn's Bakery
Basisrecepten

Advocaat maken

Een oer-Hollands recept voor Pasen of verjaardagen vroeger is natuurlijk advocaat. Nou vind ik het zelf pas sinds enkele jaren erg lekker (omdat ik het zelf ben gaan maken!) en gebruik het dan ook vooral met Pasen voor in een taartje of als bonbonvulling. Maar wist je dat advocaat maken heel simpel is?! En het is zo veel lekkerder dan de standaard flesjes uit de winkel! Het enige wat je echt nodig hebt is wat suiker, ei en alcohol.

Traditioneel gebruikte men bij advocaat maken altijd brandewijn, dit is nog gewoon overal te koop. Maar zelf kies ik altijd voor wodka. Dit is een tip van Cees Holtkamp en geeft een veel mildere smaak. Dit is ook de reden dat ik advocaat maken nu wel graag doe voor die lekkere zelfgemaakte fles! Het resultaat is een fles heerlijk romige advocaat die echt rijk van smaak is en niet te overheersend. Maak er een lekker toetje van met een klodder slagroom erbij. Of breng een botercrème, ganache of andere vulling ermee op smaak.

Recept: Advocaat maken

Voor ruim 600 ml advocaat

200 gr kristalsuiker
200 gr eidooiers (van ongeveer 10-11 eieren)
1 vanillestokje
snufje zout
250 ml brandewijn (of wodka/jenever)

Zelf advocaat maken:

 • Splits de eieren en doe alleen de dooiers in een mengkom met de suiker. De eiwitten kun je gebruiken om meringues mee te maken of financiers.
 • Schraap het merg uit het vanillestokje en doe met stokje en al in de mengkom. Voeg nu het snufje zout en de alcohol toe. Roer goed door.
 • Verwarm het au bain-marie al roerend met een garde tot het 62°C bereikt. Zorg dat de kom het water niet raakt en blijf constant maar rustig roeren om klontjes en aankoeken te voorkomen.
 • Zet de mengkom met advocaat in een bak met ijskoud water om snel terug te koelen (dit heet au bain-froid). Blijf ook nu constant rustig roeren tot het voldoende is afgekoeld.
 • Giet de advocaat door een fijne zeef en bewaar in de koelkast.
 • Je kunt het tot 4 weken bewaren in de koelkast. Heerlijk op een dessert of als vulling in een taart of gebakje!
Advocaat maken - Gwenn's Bakery

2 Reactie

 1. Hoi Gwenn,
  Ik heb net 180 eieren gescoord om advocaat te maken volgens eigen recept. Wil jouw recept ook proberen.
  Vraagje: Klopt die 62 graden? Ik leerde van verschillende koks tussen 67,5 en maximaal 87,5 graden. Hoe warmer hoe lobbiger de advocaat wordt..
  Het eiwit kun je trouwens rauw prima (geportioneerd) invriezen. Ik bak er Oudelande hosternokkies (kokosmakroontjes) mee.
  Groet,
  Noortje van Glabbeek

 2. Wow dat gaat een flinke portie worden! Haha. Lekker bezig!
  Ja de 62°C klopt. Vanaf dat punt stolt ei dus lang genoeg op die temp houden dan hoeft het niet hoger om dikker te worden. Paar graden meer mag natuurlijk maar zeker onder de 70°C blijven ivm alcohol etc. Bij andere soorten recepten met ei kun je wel hoger maar advocaat liever niet. Eiwit kun je zeker invriezen.

Laat een reactie achter