Basisrecepten Friandises

Meringues

Als je wat eiwit over hebt in je koelkast kun je heel makkelijk deze typisch Franse meringues maken. Dit is tevens ook de manier om gewone Franse meringue of Hollands schuim te maken welke je op een taartje kunt doen en kleuren met een brander. Maar als je dit dus op lage temperatuur bakt krijg je heerlijke knapperige en nog net kleverige meringues. Ik heb zelf altijd wel een bakje met wat eiwit over in de koeling en maak dus altijd óf Financiers met amandelschaafsel óf deze meringues hiermee. Ze zijn ook nog eens makkelijk op smaak te brengen met bijvoorbeeld wat cacaopoeder. Ook kun je er wat kleurstof doorheen mengen om mooie gekleurde meringues te maken. Kies er zelf voor om mooie vormen te spuiten of juist met een grote lepel wat grove schotsen te scheppen. Wel heb ik de verhouding suiker in de Franse meringue iets verlaagd want als het eenmaal gebakken is komt is het zoete van de suiker iets heftiger.

Franse Meringues - Gwenn's Bakery

Recept: Meringues

Ingrediënten:

150 gr eiwit (op kamertemperatuur)
100 gr kristalsuiker
100 gr poedersuiker
mespuntje zout

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 100°C (hete lucht) en leg een vel bakpapier op de bakplaat.
  • Klop de eiwitten samen met het zout op lage tot middel snelheid tot het begint te schuimen. Zodra het eiwit schuimig wordt voeg je af en toe een eetlepel kristalsuiker toe. Dit herhaal je tot alle kristalsuiker op is. Intussen verhoog je de snelheid en blijf je kloppen tot het eiwit goed stevig is en alle suiker is opgelost. Als de meringue mooi stevig is en glimt kun je tot slot de poedersuiker zeven en toevoegen en dit voorzichtig door de meringue heen spatelen.
  • Doe de meringue in een spuitzak en spuit mooie toefjes of andere vormen op de bakplaat. Dit kun je ook met een lepel doen en de meringue er dan met je vinger afschuiven.
  • Bak de meringues in 1 tot 2 uur gaar afhankelijk van grootte. De meringues zijn klaar als ze makkelijk loslaten van het bakpapier.
 Franse Meringues - Gwenn's Bakery

 

Laat een reactie achter