Amandelcroissants - Gwenn's Bakery
Brood Ontbijt

Amandelcroissants

Amandelcroissants (of “croissants aux amandes”) zijn ooit bedacht in de Franse boulangeries om de croissants die over waren van de dag ervoor weer te kunnen verkopen. Een klassieke croissant zouden ze nooit zomaar de volgende dag opnieuw aan kunnen bieden, deze moet immers vers zijn (het liefst zelfs nog niet helemaal afgekoeld!). En zo zijn de amandelcroissants in het leven geroepen! Door ze te vullen met een heerlijke amandelcrème en te bestrooien met amandelschaafsel en poedersuiker krijg je ineens een nieuw product. Na dit kort te hebben gebakken is de croissant van gister weer knapperig, maar ook smeuïg en nog rijker van smaak dankzij de amandelcrème.

Als je deze amandelcroissants wilt gaan maken is het uiteraard het allerlekkerst met zelfgemaakte croissants! Maar maak deze dan wel de dag ervoor zodat de croissant iets steviger is voor het vullen. Uit de supermarkt of elders mag natuurlijk ook als je geen tijd hebt of het basisrecept voor croissants iets te uitdagend vindt.

Amandelcroissants - Gwenn's Bakery

Recept: Amandelcroissants

6 croissants (zie hier het basisrecept)

Amandelcrème
50 gr roomboter, kamertemperatuur
50 gr kristalsuiker
1 ei
50 gr amandelmeel
10 gr patentbloem
15 ml rum of enkele druppels amandel-extract (optioneel)

Afwerking
50 ml water
50 gr kristalsuiker
75 gr amandelschaafsel
25 gr poedersuiker

Bereiding:

  • Het stap voor stap basisrecept voor echte Franse croissants vind je hier. Maak deze het liefst de dag ervoor zodat ze de perfect zijn om gelijk verder te gaan. Ook kun je gewoon kant en klare croissants gebruiken.

Amandelcrème

  • Meng de boter en suiker tot een zachte crème. Voeg het ei toe, meng verder en voeg dan het amandelmeel en de bloem toe.
  • Optioneel: voeg de rum toe voor een extra lekkere smaak. Eventueel kun je ook kiezen voor enkele druppels amandel-extract om de smaak van de crème te versterken.
  • Schep de amandelcrème in een spuitzak en laat 30 minuten rusten in de koelkast. Dit maakt hem makkelijker op te spuiten en geeft een betere smaak.

Afwerking

  • Snijd de croissants open maar net niet helemaal door (net als een broodje). Smelt de suiker in water (in een pannetje) om er een siroop van te maken. Bestrijk de binnenkant en buitenkant rijkelijk met de siroop. Spuit een laagje amandelcrème in elke croissant en ook nog een laagje bovenop. (Dit kun je natuurlijk ook gewoon met een lepel of mesje uitstrijken)
  • Bestrooi rijkelijk met amandelschaafsel en bak circa 20 minuten op 180 °C of tot de amandelen en crème licht beginnen te kleuren. Het bakken doen we tenslotte vooral om de amandelcrème te garen, de croissants waren al klaar.
  • Bestrooi tot slot met poedersuiker en serveer als ze nog een beetje warm zijn.

 

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

Laat een reactie achter