Orangettes - Gwenn's Bakery
Chocolade Friandises

Orangettes

Orangettes zijn heerlijke sinaasappelschillen, gekonfijt en vervolgens deels of volledig bedekt met een laagje krokante chocolade. Dit klinkt misschien wat ingewikkeld, maar is het helemaal niet. Konfijten is eigenlijk vrij simpel, maar vergt enkel wat tijd om de schillen meerdere keren te koken. Tijdens dit proces onttrek je het water uit de schil en vervang je deze door suiker. Dit wordt al sinds de 14e eeuw gedaan om fruit lang te kunnen bewaren.
Het eindresultaat is een lekker reepje sinaasappelschil welke nog net beetgaar is. Door de siroop die erin is getrokken is hij wel vrij zoet. Maar dit is weer mooi in evenwicht met de intense smaak van de sinaasappel en het frisse hiervan. De naam orangettes verwijst in het Frans direct naar de sinaasappel (‘orange’ in het Frans). Maar een andere lekkere variant hierop is met citroen, dit noem je dan toepasselijk “citronnettes” (lekker met melk- of witte chocolade). Ben je niet zo fan van chocolade? Dan rol je de orangettes na het drogen gewoon even in wat kristalsuiker.

Recept: Orangettes

4 sinaasappels
25 gr grof zout
500 gr kristalsuiker
500 gr pure chocolade

Bereiding:

Konfijten

  • Snijd de sinaasappels in kwarten, verwijder het vruchtvlees en snijd de schillen in reepjes van circa 5 mm breed.
  • Doe de schillen in een pan met ruim koud water en het zout, breng dit aan de kook. Laat 5 minuten koken en giet het daarna af. Het zout vermindert de bittere smaak van de schillen.
  • Herhaal je dit nog twee keer (maar dan zonder zout). De schillen zijn dan in totaal drie keer gekookt, steeds in vers en koud water.
  • Breng 400 ml water aan de kook met de suiker en voeg de schillen hieraan toe. Kook deze enkele minuten mee tot ze beetgaar zijn.
  • Haal de schillen uit de siroop en laat ze goed uitlekken. Laat de gekonfijte schillen nu 24 tot 48 uur drogen op een rek of 1 uur in de oven op 50 °C.

Afwerking

  • Tempereer de chocola (zie mijn stap-voor-stap uitleg).
  • Haal de gekonfijte schillen door de getempereerde chocolade en laat even uitlekken zodat de chocoladelaag niet te dik wordt. Leg de orangettes op een vel bakpapier zodat de chocola kan kristalliseren.
  • Bewaar de orangettes goed afgesloten in de koelkast.

Orangettes - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter