De tarte fine aux pommes is weer zo’n heerlijk Frans taartje waar ik echt dol op ben! Heel simpel met slechts een paar ingrediënten waaronder een lekker krokant bladerdeeg en zachte appels. En dit is juist zo’n recept wat perfect is om thuis te bakken als je snel iets wilt hebben, maar niet veel in huis hebt. Wat het nog lekkerder maakt is een bolletje vanille roomijs. Maar wellicht nog beter voor een perfecte balans is een lepel friszure crème fraîche. En dat is ook wat ik altijd kies bij bijvoorbeeld een stukje tarte tatin. Gebruik het liefst goede kwaliteit (vers) bladerdeeg. Maar als je nog een paar plakjes bladerdeeg in de diepvries hebt liggen kun je deze tarte fine aux pommes ook als kleine taartje maken. Verder kun je naast appel allerlei vruchten gebruiken! Denk bijvoorbeeld aan peer, abrikoos en perzik. Maar zelfs ananas en banaan kunnen een leuke twist geven aan deze taart.
Recept: Tarte fine aux Pommes
300 gr bladerdeeg
3 appels (bijv. jonagold of pink lady)
50 gr rietsuiker
30 gr roomboter, gesmolten
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200°C. Besmeer op een vel bakpapier een cirkel van 25 cm doorsnee met boter en bestrooi dan met de helft van de suiker.
- Rol het bladerdeeg uit tot 3mm dikte en snij een cirkel uit van 25cm doorsnee. Leg de cirkel bladerdeeg op het bakpapier (bovenop de boter en suiker).
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in twee. Snij alle helften in dunne reepjes van 2mm dikte. Leg de appelreepjes in een waaierpatroon op het deeg, bestrijk lichtjes met wat boter (vooral de randen van het deeg) en bestrooi tot slot met de suiker.
- Bak in 25-30 minuten gaar en mooi bruin. Er mogen best zwarte randjes aan de appels zitten en alles moet gekaramelliseerd zijn.
Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl
Ziet er lekker uit. Ga het meteen proberen.
Ff eerst proberen iets te maken voor in smaakt naar meer uitzending te komen dan ga ik deze heerlijke taart ook maken
bladerdeeg in de diepvries
appelen heeft men toch in huis
dit is fantastisch
ik maak het iedere keer als ik bezoek heb
gaat snel, is zeer mooi, en duurt niet lang
een welgemeende merci Gwen
Leuk! En is inderdaad juist zo’n heerlijk recept om snel te maken met wat je in huis hebt
wow wat een heerlijke taart! Echt genoten!
Is die 200oC niet aan de (te) hoge kant ivm. het verbranden van de suiker?
Nee hoor juist noodzakelijk voor het karamelliseren.