Appeltaart - Gwenn's Bakery
Taart

Appeltaart

Er gaat niets boven een goed recept voor appeltaart, of het nou van je oma of moeder is of gewoon een eigen geheime recept. Een goed stuk nog iets warm van de oven en met een flinke klodder slagroom ernaast kun je me altijd voor wakker maken. Ik was al van kleins af aan dol op de appeltaart van mijn moeder en mocht gelukkig ook helpen met het maken ervan. Maar tegenwoordig moet ik het helemaal zelf doen en dus is dit recept tot stand gekomen. Geen rare twists van mij of andere originele fratsen. Gewoon een heerlijke appeltaart, zoals iedereen hem kent en lust! Althans… voor mij zonder rozijnen graag, die vind ik niet lekker in patisserie. Maar verder lekker klassiek hoor dus probeer mijn recept gewoon en smul van een verse appeltaart uit eigen oven!

Als je eens een ander soort appeltaart wilt bakken: Appel rozentaart, Tarte Fine aux pommes

Appeltaart - Gwenn's Bakery

Recept:  Appeltaart

Voor 10-12 personen

Deeg
150 gr witte basterdsuiker
200 gr roomboter, kamertemperatuur
rasp van 1 citroen
1 ei
300 gr patentbloem
3 gr zout
5 gr bakpoeder

Vulling
1,5 kg appels (Goudreinette of Jonagold)
kaneel
75 gr suiker
(evt rozijnen)
paneermeel

Bereiding:

  • Maak eerst het deeg. Meng de basterdsuiker, boter, een half (!) ei en citroenrasp tot een glad deeg. Voeg de bloem, zout en bakpoeder toe en kneed verder totdat het deeg samenkomt tot een bal. Laat het nu minimaal 1 uur rusten en opstijven in de koelkast. Kneed het vervolgens heel kort door met de handen om weer soepel te krijgen en rol 2/3 van het deeg uit tot zo’n 5mm. Vet een springvorm van 24cm in met wat boter en bekleed met het deeg.
  • Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes of schijfjes. Meng er in een grote mengkom de kaneel en suiker door. Als je rozijnen gebruikt voeg je deze nu toe, ik heb het niet gedaan in dit recept.
  • Strooi een dun laagje paneermeel over de taartbodem en doe de appel erin. Druk ze iets aan en zorg dat ze tot aan de rand komen.
  • Rol de rest van het deeg ook uit tot 5 mm en snijd in lange stroken van 2 cm breed. Leg deze in een soort ruitpatroon over elkaar bovenop de appel. Bestrijk het deeg met het overgebleven ei.
  • Bak de appeltaart op 190 °C in zo’n 45 minuten gaar. Voor extra glans kun je de taart eventueel nog abrikoteren na het bakken.

Appeltaart - Gwenn's Bakery

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

8 Reactie

  1. Hoi Gwenn! Ziet er super lekker uit! Ik woon op het moment in Engeland en ik zou super graag deze Nederlandse appeltaart willen bakken. Helaas is hier (naar mijn weten?) geen basterdsuiker te koop. Weet jij misschien met welke suiker ik de witte basterdsuiker het beste zou kunnen vervangen?

  2. Beste Gwenn,
    Vandaag deze appeltaart gemaakt. Iets lijkt er niet te kloppen aan het recept. Ondanks de juiste vorm is er niet genoeg deeg voor een mooie rand en onderkant zoals op jouw foto. Met als gevolg een appeltaart die uit elkaar valt als je hem snijdt. De smaak? Ja, die is goed, maar het ook wil ook wat.

    1. Hi Nicole, bedankt voor je bericht. Is wel gek want mij lukt het wel altijd met precies dit recept in de aangegeven maat. Maar als je het deeg echt dik wilt hebben overal kun je volgende keer zeker meer deeg maken.

Laat een reactie achter