Bananen Tarte Tatin - Gwenn's Bakery
Cakes Taart

Bananen Tarte Tatin

Deze bananen tarte Tatin is zooo ontzettend lekker! Toen ik hem gebakken had moest ik me echt inhouden om nog niet te proeven voordat hij op de foto stond. Natuurlijk ben ik als ware Fransman groot fan van een goede klassieke Tarte tatin (zie mijn recept hier). Maar de bananen tarte Tatin stond al lange tijd op mijn to-do lijstje voor hier op de blog.

Een klassieke tarte Tatin bestaat uit karamel, appels en een zanddeeg of bladerdeeg. Deze bananen tarte Tatin wijkt op meerdere punten hiervan af. Natuurlijk gebruiken we enkel bananen in plaats van appels. Maar ook het deeg krijgt nu een andere vorm, namelijk een luchtige cake die bovenop de bananen gebakken wordt. Hierdoor heb je niet een dun en krokant deegje, maar een luchtige cake die de karamel tijdens het bakken opneemt. Ook krijgt het geheel dankzij de cake bijna een soort Banana Bread-achtige smaak. Kortom een geweldige combinatie van smaken en een taartje die altijd iets te snel op gaat…!

Recept: Bananen Tarte Tatin

Bananen
50 gr roomboter, gezouten
125 gr kristalsuiker
3 (over)rijpe bananen

Cake
125 gr roomboter
175 gr kristalsuiker
2 eieren
200 gr patentbloem
1 el. baking soda
snufje zout
snufje gemberpoeder
snufje kaneel
150 gr Griekse yoghurt

Bereiding:

Bananen

  • Verwarm de oven voor op 175 ℃. Vet een bakblik van 22 of 24cm ø in met boter en bekleed met bakpapier.
  • Smelt de boter in een pan met een dikke bodem en voeg de suiker hieraan toe. Verhit tot de suiker volledig gesmolten is en een mooie goudbruine kleur heeft. Giet dit in het bakblik.
  • Verwijder de schil van de bananen en snijd ze in de lengte doormidden. Leg de bananen met de snijkant naar beneden op de karamel.

Cake

  • Klop de boter romig en bleek. Voeg de suiker toe en klop verder tot glad. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en schraap indien nodig de randen van de mengkom af.
  • Zeef de bloem en baking soda en bewaar dit in een kom met het zout, gember en de kaneel.
  • Voeg afwisselend de droge ingrediënten in 3 keer en de yoghurt in 2 keer toe. Je begint en eindigt met droog. Klop heel kort maar snel door tot het beslag mooi gemengd is en giet het hierna bovenop de bananen.
  • Bak de bananen tarte Tatin in zo’n 45 minuten gaar of tot een prikker er schoon uit komt.
  • Laat de cake 5 minuten afkoelen na het bakken en keer hem om op een bord of schaal. Verwijder het bakpapier en serveer lauwwarm.

Bananen Tarte Tatin - Gwenn's Bakery

10 Reactie

    1. Nee voor een tarte Tatin (welke vrucht maakt niks uit) gebruik je een tarte Tatinvorm of een standaard bakvorm/taartpan. Moet overal gesloten zijn anders krijg je een plas karamel onderin de oven 😉

  1. Deze gisteren gemaakt en ingevroren
    Hoop dat dat kan en met ontdooien er goed uit komt
    Maandag mee nemen naar me werk.
    Weet jij dat?

  2. Taart zag er heerlijk uit maar was alleen aan de randen gaar, de binnenkant liep er zo uit toen ik de taart aansneed. Heb 45 min op 175 gr gewone oven gedaan. Volgende keer langer of hogere temp? PS banaan en zijkanten waren wel heel lekker

    1. Bizar, ik heb dit recept meerdere keren getest met succes. Uiteraard kan het altijd iets verschillen qua oven of ander materiaal. En dus naar eigen inzicht pas je dan zelf natuurlijk de tijd aan, eventueel zelfs temperatuur.
      Heb je de aanwijzing « of tot een prikker er schoon uitkomt » in het recept wel gerespecteerd? Als je dit altijd test met een prikkertje of zelfs een mes moet het altijd goed komen.

      1. Heb vooraan met de prikker getest, nu je t vraagt. Goede tip om dat met n mes te testen (beter te zien dan n prikkertje). En volgende keer zal ik ook in t midden testen. Dank voor je snelle reactie!

        1. Top! Ja vandaar dat ik dat er ook altijd bij zet. Tijd is nooit precies zoals bij mij met mijn materiaal en oven. En vooral in het midden testen, want daar is het altijd als laatste gaar.

Laat een reactie achter