Bananen Tarte Tatin - Gwenn's Bakery
Cakes Taart

Bananen Tarte Tatin

Deze bananen tarte Tatin is zooo ontzettend lekker! Toen ik hem gebakken had moest ik me echt inhouden om nog niet te proeven voordat hij op de foto stond. Natuurlijk ben ik als ware Fransman groot fan van een goede klassieke Tarte tatin (zie mijn recept hier). Maar de bananen tarte Tatin stond al lange tijd op mijn to-do lijstje voor hier op de blog.

Een klassieke tarte Tatin bestaat uit karamel, appels en een zanddeeg of bladerdeeg. Deze bananen tarte Tatin wijkt op meerdere punten hiervan af. Natuurlijk gebruiken we enkel bananen in plaats van appels. Maar ook het deeg krijgt nu een andere vorm, namelijk een luchtige cake die bovenop de bananen gebakken wordt. Hierdoor heb je niet een dun en krokant deegje, maar een luchtige cake die de karamel tijdens het bakken opneemt. Ook krijgt het geheel dankzij de cake bijna een soort Banana Bread-achtige smaak. Kortom een geweldige combinatie van smaken en een taartje die altijd iets te snel op gaat…!

Recept: Bananen Tarte Tatin

Bananen
50 gr roomboter, gezouten
125 gr kristalsuiker
3 (over)rijpe bananen

Cake
125 gr roomboter
175 gr kristalsuiker
2 eieren
200 gr patentbloem
1 el. baking soda
snufje zout
snufje gemberpoeder
snufje kaneel
150 gr Griekse yoghurt

Bereiding:

Bananen

  • Verwarm de oven voor op 175 ℃. Vet een bakblik van 22 of 24cm ø in met boter en bekleed met bakpapier.
  • Smelt de boter in een pan met een dikke bodem en voeg de suiker hieraan toe. Verhit tot de suiker volledig gesmolten is en een mooie goudbruine kleur heeft. Giet dit in het bakblik.
  • Verwijder de schil van de bananen en snijd ze in de lengte doormidden. Leg de bananen met de snijkant naar beneden op de karamel.

Cake

  • Klop de boter romig en bleek. Voeg de suiker toe en klop verder tot glad. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en schraap indien nodig de randen van de mengkom af.
  • Zeef de bloem en baking soda en bewaar dit in een kom met het zout, gember en de kaneel.
  • Voeg afwisselend de droge ingrediënten in 3 keer en de yoghurt in 2 keer toe. Je begint en eindigt met droog. Klop heel kort maar snel door tot het beslag mooi gemengd is en giet het hierna bovenop de bananen.
  • Bak de bananen tarte Tatin in zo’n 45 minuten gaar of tot een prikker er schoon uit komt.
  • Laat de cake 5 minuten afkoelen na het bakken en keer hem om op een bord of schaal. Verwijder het bakpapier en serveer lauwwarm.

Bananen Tarte Tatin - Gwenn's Bakery

6 Reactie

    1. Nee voor een tarte Tatin (welke vrucht maakt niks uit) gebruik je een tarte Tatinvorm of een standaard bakvorm/taartpan. Moet overal gesloten zijn anders krijg je een plas karamel onderin de oven 😉

  1. Deze gisteren gemaakt en ingevroren
    Hoop dat dat kan en met ontdooien er goed uit komt
    Maandag mee nemen naar me werk.
    Weet jij dat?

Laat een reactie achter