Brood

Cinnamon Pretzels

Heerlijke cinnamon pretzels met een vleugje zout!

Iedereen kent uiteraard wel de klassieke pretzels gevouwen zoals een krakeling en met zoutvlokken bestrooid, en die zijn ook echt heerlijk! Maar ik kwam erachter dat met precies hetzelfde recept en slechts een simpele aanpassing, je ineens een heel ander brood krijgt. Mijn zoete cinnamon pretzels zijn niet gevouwen (dit kan natuurlijk wel), maar gewoon opgebold als een leuk klein broodje. En in plaats van de zoutvlokken bestrooi ik ze als laatste met kaneelsuiker. De kaneel past echt perfect bij het zoute van de pretzel en zorgt voor een mooi contrast. Deze cinnamon pretzels zijn heerlijk om zo op te eten, maar ook leuk bij de brunch of ontbijt.

Recept: Cinnamon Pretzels

Ingrediënten:

Deeg
340 ml lauw water
600 gr patentbloem
20 gr kristalsuiker
2 tl. zout
1 zakje instant gist
50 gr roomboter (zacht/kamertemperatuur)

Afwerking
1,5 l. water
125 gr baking soda
1 eigeel
1 el. water

Suikerlaagje
100 gr gesmolten roomboter
200 gr kristalsuiker
2 el. kaneel
1/4 tl. zout

Bereiding:

Deeg

  • Doe het water in de mengkom van de mixer en gooi hierop de instant gist, suiker en zeer zachte boter. Hier bovenop weer de bloem en het zout doen en met de deeghaak kneden tot een soepel deeg (dit kan uiteraard ook met de hand op een werkbank).
  • Zodra het deeg mooi elastisch is en je er een vliesje van kunt trekken is het klaar om op te bollen. De deegbal nu in een ingevette mengkom leggen en afdekken met folie en 1 uur laten rijzen op een warme en vochtige plek. Dit kan bijvoorbeeld in de oven op 30°C met een bakje kokend heet water onderin.
  • Als het deeg na 1 uur in volume verdubbeld is, het in stukjes verdelen van 60-70 gram en deze ieder weer opbollen tot mooie strakke deegballetjes.

Afwerking

  • Oven voorverwarmen op 220°C hete lucht. 1,5 liter water in een pan aan de kook brengen en de baking soda er voorzichtig aan toevoegen. Niet te snel want door de baking soda gaat het enorm bruisen.
  • De pretzel balletjes nu kort pocheren in de pan (30 seconden aan elke kant) en op een ingevette bakplaat leggen.
  • Het eigeel en water mengen en de pretzels hiermee bestrijken en afbakken tot ze goed roodbruin zijn, zo’n 10 tot 14 minuten.

Suikerlaagje

  • De suiker met de kaneel en zout mengen en in een diep bord doen. Vervolgens de pretzels in de gesmolten boter dopen (of met een kwast bestrijken) en door de suiker rollen. Tot slot de overtollige suiker afkloppen en serveren.

Tips/variaties:

  • Je kunt de pretzels natuurlijk ook in lange puntjes rollen en na het soda bad met een mesje enkele lijntjes snijden op de bovenkant. Dit geeft een mooi “stokbrood”-effect als ze gebakken zijn en kan dan (zonder suiker) gebruikt worden als hotdog-broodje.
  • Naast kaneelsuiker zijn er ook andere combinaties mogelijk. Meng de suiker bijvoorbeeld met kardemom en gemberpoeder of juist kleine stukjes gedroogd fruit.
  • Deze pretzels zijn verder ook heerlijk als je ze doopt in gemalen kokos of nootjes, of doop ze in wat glaceerfondant voor een leuk donut-effect.

Cinnamon Pretzels - Gwenn's Bakery

 

Laat een reactie achter