Cornetje vouwen (video) - Gwenn's Bakery
Chocolade Techniek

Cornetje vouwen en garneren

Een cornetje vouwen is niet zo moeilijk. Er netjes mee kunnen schrijven en decoreren is nu juist de kunst! Maar met wat oefening kan iedereen dit onder de knie krijgen. Ik gebruik zelf echt cornetjespapier wat ik bij de bakkersgroothandel haal, maar je kunt ook bakpapier gebruiken om meerdere stukken uit te knippen (de helft van een A4 diagonaal is perfect). Het belangrijkste is dat je een strak cornetje hebt waar je een piepklein puntje afknipt. Kleiner afknippen is beter, je kunt altijd iets meer afknippen. Te groot afgeknipt en je kunt een nieuw cornetje pakken.

Na het cornetje vouwen moet je deze nog vullen met chocolade. Welke soort choco maakt niet veel uit. Ook hoef je de chocolade niet te tempereren als het direct op een taart komt. Doordat een taart of gebak altijd koud moet zijn zal de chocolade ook hard blijven. Maar tempereren kan altijd als je dit fijner vindt, zie hier mijn how-to chocolade tempereren. Om het beste idee te krijgen en het cornetje vouwen te leren heb ik een video gemaakt waarin je alle stappen duidelijk ziet. Ook laat ik zien hoe je kunt schrijven en decoreren met chocolade.

Mooie recepten waarbij een cornetje vouwen van pas komen: Polonaise met madeleine en vers fruit en de Petit crème bitterkoekjes (beiden geïnspireerd door de halve finale van Heel Holland Bakt nog een keer).

Techniek: Cornetje vouwen (spuitzakje maken)

cornetjespapier of bakpapier
chocolade (melk, wit of puur)

Stappen:

  • Neem een stuk cornetjes papier. Heb je dit niet? Knip dan een stuk bakpapier af ter grootte van een A4 (20x30cm) en snijd dit horizontaal door. Je hebt dan 2 vellen om cornetjes van te vouwen.
  • Houd met je duim het papier in het midden van de langste zijde vast. Vouw nu het hoekje van de kortste kant naar de hoek tegenover de duim en houd daar vast. (zie video)
  • Vouw de punt van de langste zijde eromheen tot deze naar de opening van het cornetje staat.
  • Houd met de wijsvinger binnen het cornetje en de duim erbuiten vast. Trek met de duim richting de opening om het uiteinde (het puntje) strak en dicht te trekken. Het puntje van het cornetje moet helemaal dicht zijn. Vouw het papier naar binnen toe in de opening en vouw het vast.
  • Smelt een kleine hoeveelheid chocolade en doe een lepeltje in het cornetje. Vouw het dicht zoals op de video. Eerst dichtvouwen en dan de andere kant op oprollen en vouwen tot het cornetje strakker staat.
  • Knip een heel klein gaatje af en het cornetje is klaar voor gebruik.
  • Oefen lichte druk uit en garneer naar wens (garneren is de term voor het spuiten met een cornetje).
  • Maak gerust meerdere cornetjes en oefen veel met chocolade op een vel bakpapier voordat je echt op een taart gaat garneren. Zo krijg je het onder de knie. Ik heb honderden taarten versierd op deze wijze dus heb het wel onder de knie nu 😉

Polonaise - Gwenn's Bakery HHB

 

3 Reactie

Laat een reactie achter