Galette met perzik en pruimen - Gwenn's Bakery
Taart

Galette met perzik en pruimen

Galettes kennen we allemaal en zijn altijd erg leuk te maken. Deze galette met perzik en pruimen is voor mij echt ideaal als frisse zomertaart wanneer deze vruchten op hun lekkerst zijn. Een galette bestaat slechts uit een basisdeeg en een vulling van fruit (of zelfs groenten voor een hartige variant). Voor het deeg kun je kiezen uit allerlei taartdegen zoals zanddeeg, pâte sucrée of zelfs bladerdeeg. Maar voor het recept hieronder kies ik een super simpel basisdeeg voor zowel zoete als hartige galettes. Het eindresultaat is een lekker boterig deeg wat een beetje tussen zanddeeg en bladerdeeg in zit.
De vulling bestaat uit (witte) perziken en pruimen. Een heerlijke combi samen met de limoenrasp om het nog frisser te maken. Met deze galette met perzik en pruimen zet je in een mum van tijd een perfecte zomertaart op tafel!

Galette met perzik en pruimen - Gwenn's Bakery

Recept: Galette met perzik en pruimen

Voor circa 8-10 personen

Deeg
240 gr patentbloem
175 gr roomboter
1 tl. zout
1 el. appelciderazijn
50 ml water, ijskoud

Vulling
3 perziken
4 pruimen
2 tl. maizena
60 gr kristalsuiker
rasp en sap van 1 limoen

scheutje slagroom
extra kristalsuiker

Bereiding:

  • Snijd de boter in blokjes en bewaar 15 minuten in de vriezer.
  • Meng de bloem, boter en zout door elkaar tot een bijna zanderig geheel en de boterblokjes nog zo groot zijn als doperwten.
  • Voeg de azijn en het wat geleidelijk toe tot het deeg een bal vormt. Stop zodra het samenkomt.
  • Maak het plat en bewaar (goed afgedekt) minstens 2 uur in de koeling.
  • Snijd de perziken en pruimen in partjes en doe in een grote mengkom.
  • Meng de maizena, suiker, rasp en sap van de limoen door het fruit heen.
  • Haal het deeg uit de koelkast en sla er een paar keer op met een deegroller om het wat soepeler te maken. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot 3-4mm dikte. Snijd het deeg uit tot een ronde cirkel van 30cm diameter.
  • Verwarm de oven voor tot 180°C.
  • Verdeel het fruit over het deeg, maar laat een rand van circa 3-4cm vrij. Vouw de rand van het deeg iets over de vulling heen en knijp de randjes of vouwen iets dicht.
  • Bestrijk de gehele rand met de slagroom en bestrooi met de suiker.
  • Bak de galette met perzik en pruimen in zo’n 45-55 minuten gaar of tot het deeg lichtbruin kleurt, het fruit zacht is en het sap van de vulling begint te bubbelen.
  • Serveer lauwwarm met een lepel frisse crème fraîche of een lekkere bol vanille roomijs.
  • Bon appetit!

 

Galette met perzik en pruimen - Gwenn's Bakery

Galette met perzik en pruimen - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter