Hartige scones met tomaat en ham - Gwenn's Bakery
Brood Hartig

Hartige scones met tomaat en ham

Ik ben echt dol op scones met wat jam en clotted cream! Maar naast zoete scones kun je ook eens deze hartige scones met tomaat en ham maken. Het deeg is vrijwel identiek aan mijn basisrecept voor scones, maar dan met iets minder suiker en ja natuurlijk een hartige vulling erin. Ik heb gekozen voor een lekkere gedroogde ham, wat geraspte kaas, verse tijm en zongedroogde tomaten. Qua ham mag je kiezen wat je zelf het lekkerst vindt. Let wel op hoe zout de ham is en pas indien nodig de hoeveelheid zout in het recept hierop aan. De kaas natuurlijk geen jonge kaas, maar een extra belegen of zelfs oude kaas of sterke cheddar. Iets met karakter dus! Zongedroogde tomaten of semi gedroogd geven hun heerlijke smaak goed af aan het deeg en zorgen ook voor een iets rodere kleur in de scones.
Kortom deze hartige scones met tomaat en ham zijn heerlijk voor de brunch of zelfs bij de borrel bijvoorbeeld als bruschetta.

Hartige scones met tomaat en ham - Gwenn's Bakery

Recept: Hartige scones met tomaat en ham

Voor zo’n 12 scones

300 gr patentbloem
20 gr kristalsuiker
8 gr bakpoeder
4 gr zout
125 gr roomboter, koud
110 ml slagroom
1 ei
50 gr zongedroogde tomaten
40 gr ham (bijv. Serranoham of Parmaham)
40 gr geraspte cheddar of belegen kaas
1 el. verse tijm, fijngehakt
10 ml slagroom (voor het bestrijken)

Bereiding:

  • Klop het ei los met de slagroom en bewaar in de koeling. Laat de zongedroogde tomaten wellen in wat water.
  • Snijd de boter in blokjes en meng met de vingertoppen door de bloem, suiker, bakpoeder en zout tot een zanderig geheel. Snijd de ham en (uitgelekte) tomaten in stukjes en voeg samen met de kaas en tijm toe aan het deeg.
  • Giet het ei met de room (wat nu goed koud is) erbij en kneed tot het net gemengd is. Kneed dus niet te lang, je wilt de gluten in de bloem niet activeren.
  • Rol het deeg uit tot een grote cirkel met een dikte van 3 cm, gebruik wat extra (stuif)bloem om plakken te voorkomen. Snijd het deeg in 12 punten en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant van de scones met de room.
  • Bak de scones op 180 ℃ in zo’n 20 minuten gaar en laat volledig afkoelen.
  • Eet ze gewoon zo op of gebruik het voor een soort bruschetta verse tomaat, pesto, parmezaan of allerlei andere heerlijke toppings!

 

Hartige scones met tomaat en ham - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter