Voor velen is dit een onmisbaar recept voor de paasbrunch of high-tea: ik heb het natuurlijk over scones! Deze kleine broodjes zijn bijna een mix tussen een cakeje en brood. Scones zijn klein, met een iets zoete smaak en een lekkere kruimelige textuur. Het is eigenlijk een broodrecept, maar gelukkig bijzonder makkelijk te maken. Je hoeft het deeg niet lang te kneden of te laten rijzen. Enkel wat ingrediënten bij elkaar doen, uitrollen en uitsteken. Na een korte baktijd staan jouw eigen verse scones al gelijk op tafel!
Ze zijn vooral in Engeland erg populair en worden meestal geserveerd met jam en clotted cream. Tegenwoordig is clotted cream gelukkig in de meeste supermarkten makkelijk verkrijgbaar (dit was tot voor kort niet het geval). Samen met een goede kwaliteit aardbeienjam een perfecte combi op de zelfgemaakte scones!
Andere leuke recepten voor Pasen: Cinnamon Rolls, Chocolade Babka of kleine brioches
Recept: Scones
Voor zo’n 15 scones
300 gr patentbloem
40 gr kristalsuiker
8 gr bakpoeder
5 gr zout
110 gr roomboter, koud
110 ml volle melk
1 ei
100 gr vulling (bijv. rozijnen, gedroogd fruit, chocolate chips, noten, etc.)
10 ml slagroom (voor het bestrijken)
Bereiding:
- Klop het ei los met de melk en bewaar in de koeling. Snijd de boter in blokjes en meng met de vingertoppen door de bloem, suiker, bakpoeder en zout tot een zanderig geheel. Als je een vulling wilt toevoegen doe je dit nu.
- Giet het ei met de melk (wat nu goed koud is) erbij en kneed tot het net gemengd is. Kneed dus niet te lang, je wilt de gluten in de bloem niet activeren.
- Druk of rol het deeg uit tot een grote lap met een dikte van 2 cm, gebruik wat extra (stuif)bloem om plakken te voorkomen. Steek rondjes (of andere vormpjes) uit van zo’n 5cm doorsnede uit het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant van de scones met de room.
- Bak de scones op 180 ℃ in zo’n 20 minuten gaar. Serveer vers met een lekkere jam en een flinke lepel clotted cream.
Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl