Koekjes met noten - Gwenn's Bakery
Koekjes

Koekjes met noten

Ik ben dol op koekjes, maar maak ze zelf eigenlijk niet vaak genoeg. Zonde, want het is soms zo snel gemaakt! Zo ook deze heerlijke koekjes met noten! Ik heb hiervoor een basisrecept voor chocolate chip cookies iets aangepast en ook de chocolade vervangen voor verschillende geroosterde noten. Door de kleine wijziging in verhouding van de ingrediënten zijn deze koekjes met noten net wat krokanter en dikker. Bij de chocolate chip cookies vind ik het meestal lekkerder als ze juist weer iets zachter zijn, een beetje “chewy” zeg maar. En door de noten in dit recept kort te roosteren in de oven worden ze net iets krokanter en komen de smaken nog beter naar voren.

Natuurlijk kun je zelf nog meer variëren met de basis van dit recept. Vervang bijvoorbeeld de noten door chocola of gebruik andere nootjes. Ook kun je rozijnen en cranberry’s toevoegen of zelfs gekonfijte citrusschillen. Kortom een veelzijdig koekje, maar deze simpele variant is natuurlijk al onweerstaanbaar!

Koekjes met noten - Gwenn's Bakery

Recept: Koekjes met noten

Voor zo’n 12 grote koekjes

100 gr gesmolten roomboter
75 gr kristalsuiker
75 gr lichte basterdsuiker
1 tl. vanille-extract
1 ei
200 gr patentbloem
1/2 tl. baking soda
1/2 tl. zout
75 gr hazelnoten
50 gr amandelen
50 gr walnoten

Bereiding:

  • Zet de oven aan op 180°C en rooster de noten 8-10 minuten tot ze iets beginnen te kleuren en lekker te ruiken.
  • Laat de gesmolten boter afkoelen en klop vervolgens samen met de kristalsuiker en basterdsuiker in een staande mixer tot een gladde en iets bleke crème. Voeg de eieren toe en klop verder tot een luchtig geheel.
  • Doe de bloem, zout en baking soda erbij en meng kort tot alles net homogeen is. Voeg tot slot de geroosterde noten toe en spatel deze door het deeg heen.
  • Leg een vel bakpapier op een bakplaat en schep hier bolletjes koekjesdeeg op. Ik gebruik vaak een ijsschep om ze allemaal even groot te maken. Je kunt het deeg ook met je handen tot 12 gelijke bolletjes draaien.
  • Bak de koekjes in zo’n 15 tot 20 minuten gaar tot ze net beginnen te kleuren. Laat ze tot slot volledig afkoelen op een taartrooster.

Koekjes met noten - Gwenn's Bakery

Koekjes met noten - Gwenn's Bakery

4 Reactie

  1. Ik heb ze vanmiddag gebakken. Ze zijn heerlijk!! En een super makkelijk recept. Dank daarvoor.
    Ik vroeg me alleen af hoe ik ze het beste kan bewaren, in een blikken trommel of zo’n luchtdicht af te sluiten (plastic) trommel. Waarin blijven ze het lekkerste?
    Groeten, Aletta

  2. Hi Aletta! Wat tof dat ze zo in de smaak vallen! Je kunt ze het beste in een ouderwets koekblik bewaren zodat er nog wat vocht kan ontsnappen en ze lang knapperig blijven. In een luchtdicht doosje worden ze erg snel zacht helaas.

Reacties zijn gesloten.