Lemon Curd - Gwenn's Bakery
Basisrecepten

Lemon Curd

Een goede Lemon Curd mag van mij niet ontbreken op deze blog. Ik heb deze variatie bedacht door mijn oude basisrecept van de citroen “cremeux” uit mijn Tarte au Citron Meringuée aan te passen. De basis van beiden citroencrèmes is hetzelfde, alleen in een Lemon Curd doe ik minder ei. Het ei wordt in beide recepten verhit met de citroensap en suiker en juist dit zorgt voor de binding wat de crème dus dikker en lobbig maakt. Door minder ei toe te voegen wordt de crème dus iets slapper.

De lemon curd is erg lekker bijvoorbeeld als extra vulling in een laagjestaart (zoals mijn Naked Cake – Citroen Meringue), in een Eton Mess of zelfs tussen macarons. Maar ook kun je hem lekker op een scone lepelen met een beetje slagroom of clotted cream. Of wat ik zelf echt heerlijk vind is om wat meringues in de lemon curd dopen. Het friszure van de citroen zorgt ervoor dat het zoete van de meringues beter in evenwicht is.

Recept: Lemon Curd

Ingrediënten:

150 gr kristalsuiker
sap + rasp van 3 citroenen
2 eieren, losgeklopt
60 gr koude boter, in blokjes

Bereiding:

  • De suiker, citroensap en de rasp verhitten tot het kookpunt. Dit over de eieren schenken (al roerend met een garde) en alles terug in de pan doen op laag vuur. Al roerend tegen de kook aan brengen. Maar let wel op dat de crème niet boven de 84°C komt, anders wordt het ei hard en krijg je stukjes in je crème.
  • Zodra de lemon curd lobbig en dikker begint te worden, van het vuur halen en met een staafmixer de koude boter in blokjes erdoor mixen. 2 minuten blijven mixen en de curd dan in een gesteriliseerde pot gieten.
  • De lemon curd moet enkele uren afkoelen en opstijven in de koelkast voordat je hem gebruikt, anders blijft deze te vloeibaar. Je kunt de curd makkelijk een paar dagen tot een week bewaren in de koelkast.

 

Tips/variaties met lemon curd:

  • Vervang een beetje citroensap en rasp door dat van limoen.
  • Experimenteer ook eens met kruiden. Basilicum, munt, tijm en andere kruiden gaan vaak heel goed samen met citroen, mits deze niet te sterk aanwezig zijn. Ik vind zelf verveine (of citroenverbena) een hele mooie combinatie geven.
  • Maak een soort Limoncello curd door een scheutje Vodka in het begin bij de suiker en citroensap te doen.
  • Maak eens een Passievruchten curd

Laat een reactie achter