Speculaasbrokken recept - Gwenn's Bakery
Koekjes

Speculaasbrokken

Lekkere dikke speculaasbrokken waar iedereen blij van wordt. Een mooie dikke en brosse koek met die heerlijke speculaaskruiden die samen gaan met de feestdagen. Het recept is overigens ook helemaal niet ingewikkeld en je kunt ze snel klaar hebben. Ik gebruik soms zelfs de restjes deeg als ik bijvoorbeeld speculaasjes of een grote gevulde speculaas heb gebakken. Dit deeg is bijna precies hetzelfde en kun je dan een mooie plak speculaasbrokken van bakken. Maar als je er zo dol op bent als ik maak je gewoon een flinke hoeveelheid deeg alleen maar voor de speculaasbrokken zelf!

Meer Sinterklaas recepten vind je hier

Speculaasbrokken recept - Gwenn's Bakery

Recept: Speculaasbrokken

250 gr roomboter, kamertemperatuur
160 gr bruine basterdsuiker
120 gr witte basterdsuiker
3 gr zout
10 gr citroenrasp
50 ml karnemelk
500 gr (Zeeuwse) bloem
20 gr speculaaskruiden (zelf maken? klik hier)
6 gr baking soda

ei voor bestrijken
amandelschaafsel

Bereiding:

  • Draai de boter in de standmixer zalvig. Dit kan uiteraard ook met de hand op het aanrecht, maar de boter moet echt heel mooi zacht en zalvig worden.
  • Voeg de witte en bruine basterdsuiker toe tegelijk met het zout en de citroenrasp. Draai dit verder tot een gladde massa.
  • Meng de karnemelk erdoor tot dit volledig is opgenomen. Voeg tot slot de (Zeeuwse) bloem, speculaaskruiden en baking soda toe en meng dit zo kort mogelijk. Zodra het deeg net gemengd is en samenkomt verpak je het in plastic folie en bewaar je dit in de koeling.
  • Bij haast kun je het deeg verwerken zodra het goed is afgekoeld en stevig is. Echter kun je het  altijd beter minstens 24 uur tot enkele dagen laten rusten in de koeling. Hierdoor kan het rijpen en komen de smaken veel beter tot hun recht voor een waanzinnig speculaasdeeg.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Rol het deeg uit tot 9 à 10 mm dikte en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. (Als het deeg nog te hard is kun je het even op temperatuur laten komen voordat je gaat uitrollen). Je kunt zelf kiezen welke vorm je wilt maken (rond, vierkant, allemaal kleine speculaasbrokken, etc).
  • Bestrijk de gehele bovenkant met het ei en bedek met amandelschaafsel.
  • Bak de speculaasbrokken in circa 30 minuten gaar. Laat volledig afkoelen en breek in stukken.

Speculaasbrokken recept - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter