Schuimkransjes maken - kerst recept - Gwenn's Bakery
Friandises Koekjes

Schuimkransjes

Schuimkransjes horen natuurlijk helemaal bij Kerst! Je kunt ze heerlijk eten bij de koffie, maar ze zijn heel leuk om op te hangen in de kerstboom. Doorgaans worden ze gemaakt van Italiaanse meringue of Franse meringue. De eerste geeft een iets taaier schuimpje wat een beetje “chewy” is. Maar ik kies zelf meestal voor de Franse variant voor een luchtiger en iets krokanter schuimpje.

Wat ik vooral erg leuk vind aan schuimkransjes is dat je er alle kanten mee op kunt. Tijdens het maken van de meringue kun je er van alles doorheen doen om het smaak en kleur te geven. Denk bijvoorbeeld aan cacaopoeder of zelfs gesmolten chocolade. Maar natuurlijk ook kleurstoffen, diverse extracten, nootjes en zelfs kruiden. Direct voor het bakken kun je er nog extra krokante en kleurrijke ingrediënten op strooien voor een nog mooier en lekkerder kransje. Na het bakken is het erg leuk om te spelen met wat getempereerde chocolade. Naast puur, melk en wit kun je ook een kleurtje geven aan witte chocolade om zo chocolade te maken in allerlei kleuren!

Meer Kerstrecepten vind je hier

Schuimkransjes maken - kerst recept - Gwenn's Bakery

Recept: Schuimkransjes

Voor circa 20 schuimkransjes

Franse meringue
100 gr eiwit
100 gr suiker
100 gr poedersuiker

Extra toe voegen naar wens
paar druppels kleurstof (bijv. groen of rood)
15 gr cacaopoeder
50 gr gesmolten chocolade
mokka-extract
nootjes, fijngehakt (bijv. pistache, hazelnoot of amandelstiften)
musketzaad
cacao nibs
andere smaakstof of decoratie naar wens
getempereerde chocolade (zie hier how-to chocolade tempereren)

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 100°C (hete lucht) en leg een vel bakpapier op de bakplaat.
  • Klop de eiwitten op lage tot middelhoge snelheid tot het begint te schuimen. Zodra het eiwit schuimig wordt voeg je al kloppend de kristalsuiker toe (beetje bij beetje). Intussen verhoog je de snelheid van de mixer en blijf je kloppen tot het eiwit goed stevig is en alle suiker is opgelost.
  • Als de meringue mooi stevig is en glimt kun je tot slot de poedersuiker erboven zeven en dit voorzichtig door de meringue heen vouwen. Voeg nu ook de smaak- en/of kleurstof toe.
  • Zet een spuitzak klaar met een gekarteld spuitmondje van circa 12 tot 15cm en vul deze met de meringue.
  • Spuit mooie schuimkransjes van circa 6cm doorsnede op de bakplaat. Bestrooi eventueel met bijvoorbeeld wat nootjes of musketzaad.
  • Bak de meringues in 1 tot 2 uur gaar afhankelijk van grootte. De schuimkransjes zijn klaar als ze makkelijk loslaten van het bakpapier. Laat volledig afkoelen.
  • Je kunt ze nu ook nog met de onderkant in wat getempereerde chocolade dopen en/of de bovenkant ermee versieren. Dit laatste doe ik met een cornetje of kleine spuitzak met wat getempereerde chocolade. Laat dit weer even opstijven en de schuimkransjes zijn klaar voor bij de koffie of leuk in de boom!

Als je meerdere soorten/smaken wilt maken raad ik aan het recept voor elke variant apart te maken. Een grote hoeveelheid meringue verdelen over mengkommen om dan nog eens smaak- en kleurstof erdoor te mengen kan ervoor zorgen dat je alle lucht uit de meringue slaat en de schuimkransjes mislukken.

Schuimkransjes maken - kerst recept - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter