Deze yoghurtcake met sinaasappelglazuur is gewoon een superlekkere basiscake met yoghurt. Dit geeft een iets frissere smaak dan een klassieke cake, maar zorgt ook voor een heerlijke smeuïge textuur. Op zichzelf al een top recept voor de luie zondag, maar het laagje glazuur maakt het echt af. Ik ben uitgegaan van een simpel glazuur van poedersuiker op smaak gebracht met sinaasappelsap. Gebruik het liefst vers sap voor de lekkerste smaak. Eventueel kun je nog wat rasp toevoegen of de sinaasappel (deels) vervangen door bijvoorbeeld citroen.
Kijk naast deze yoghurtcake met sinaasappelglazuur ook eens naar andere cakerecepten zoals: Chocolade cake, Marmercake of Banana Bread
Recept: Yoghurtcake met sinaasappelglazuur
Voor 1 cake van 25 cm
Cake
125 gr yoghurt
240 gr kristalsuiker
1 tl. vanille extract
225 gr patentbloem
50 ml zonnebloemolie
3 eieren
6 gr bakpoeder
snufje zout
Glazuur
150 gr poedersuiker
1-2 el. sinaasappelsap
Bereiding:
Cake
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een cakevorm van 25cm in met boter of bakspray en bekleed met bakpapier.
- Doe de yoghurt in een mengkom en los er de suiker en vanille-extract in op. Zeef de bloem
en meng goed door de yoghurt om klontjes te voorkomen. Roer er nu ook de olie en eieren doorheen en tot slot de bakpoeder en het zout. - Giet het beslag in de cakevorm en bak zo’n 60 minuten of tot een prikker er schoon uit komt. Laat iets afkoelen en haal de yoghurtcake dan uit de vorm om verder af te koelen op een rooster.
Glazuur
- Meng de poedersuiker met 1 eetlepel sinaasappelsap tot een glad papje. Voeg eventueel nog wat sap toe tot je een mooi vloeibaar maar nog iets dik glazuur hebt.
- Giet het over de cake en laat opstijven. Snijd de yoghurtcake met sinaasappelglazuur in plakken en serveer vers.
Ziet er heerlijk uit en deze ga ik zeker maken en bedankt weer voor het delen van je recept
Zou je de yoghurt ook kunnen vervangen door mascarpone?
Ik kan geen recept van mascarpone cake vinden terwijl je het wél als cakemix kunt kopen.
Maar ik ga deze zeker maken !
Ik zeg altijd gewoon proberen met dit soort dingen. Dit recept is wel bedacht voor yoghurt specifiek. Maar mascarpone zou best kunnen werken. Ik heb nog nooit een mascarponecake gemaakt of gegeten dus gewoon doen hoor. Ben benieuwd naar resultaat.