Marmercake - Gwenn's Bakery
Cakes Chocolade

Marmercake

Soms is een goede ouderwetse klassieker gewoon het beste, zoals deze Marmercake. Het is gewoon een heerlijke cake en hij ziet er ook nog eens prachtig uit als je hem doorsnijdt! Mijn vrouw is helemaal dol op dit soort cakes en zij maakte dit vroeger ook vaak. Vandaag ben ik aan de beurt met mijn eigen versie, en geloof me dat ze erg blij was met het resultaat!

Nou ben ik een echte chocaholic en heb ik het liefst veel chocola (!), maar de mix tussen vanille en chocola is in de marmercake echt fijn. Ik doe zelf altijd maar 1/3 van het beslag chocola en dus 2/3 met vanille. Je kunt dit uiteraard zelf aanpassen als je wenst of zelfs extra smaken toevoegen. Meng er bijvoorbeeld stukjes chocola door, of voeg een beetje koffie-extract toe, of zelfs een handjevol pecannoten! Wil je helemaal over de top gaan? Giet dan een laagje chocolade ganache over de cake en bestrooi dan met wat chocolade snippers of nootjes.

 

Marmercake - Gwenn's Bakery

Recept: Marmercake

Ingrediënten:

Voor 1 standaard cakevorm van 25 cm

200 gr roomboter (+50 gr voor het invetten)
200 gr poedersuiker
4 eieren
1 vanillestokje
260 gr patentbloem (+40 gr voor de cakevorm)
1,5 tl bakpoeder
25 gr cacaopoeder
120 ml volle melk

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 170°C. Vet de cakevorm in met de extra boter, bestuif met de extra bloem en schud de overtollige bloem eruit.
  • Roer de boter tot een zachte crème, voeg de poedersuiker toe en meng goed.
  • Klop met een garde de eieren erdoor en meng vervolgens ook het vanillemerg door het mengsel.
  • Zeef de bloem en bakpoeder, voeg dit in stappen toe (om klontjes te voorkomen) en meng alles tot een gladde massa.
  • In een andere mengkom meng je de cacaopoeder en melk tot een soort pasta. Doe 1/3 van het cakebeslag hierbij en maak zo het chocoladebeslag.
  • Verdeel het vanillebeslag over de cakevorm en giet hier het chocoladebeslag overheen. Ga  met een vork door het beslag heen om beiden een beetje te mengen en het marmereffect te creëren.
  • Bak de marmercake in ongeveer een uur gaar. Hij is gaar als een satéprikker er schoon uitkomt. Laat de cake nu afkoelen voordat je hem aansnijdt.

 

Marmercake - Gwenn's Bakery

 

Marmercake - Gwenn's Bakery

7 Comment

  1. Geachte Mijnheer Gwenn,
    Vanuit het voormalige Buitenzorg (thans Bogor!) in Indonesië wil ik U hartelijk danken voor het recept van de heerlijke Marmercake: ik heb hem gebakken en het lukte uitstekend. Wél heb ik de cakevorm met zeer weinig boter ingevet en ook bestoven met minder meel dan U aanraadde, en ook 3 eetlepels rum door het beslag gemengd. Zalig!!!!

    1. Thanks! Wat leuk om te horen! Ja voor het bestuiven en invetten is slechts ter indicatie zodat het niet vergeten wordt. Afhankelijk van soort vorm zal de hoeveelheid veranderen of zelfs niet eens nodig zijn soms. Rum is een goeie! Gebruik ik zelf ook graag in gebak voor de lekkere smaak

Laat een reactie achter