Banketbakker (Claire Saffitz - review - Gwenn's Bakery
Reviews

Banketbakker (Review)

Het boek ‘Banketbakker’ is (volgens de omslag) een pleidooi voor bakken en een feestelijke benadering van eten. Geschreven door de Amerikaanse banketbakker Claire Saffitz, o.a. bekend van Youtube-kanaal ‘Bon Appétit’ en ‘Dessert Person’. De recepten in dit boek variëren van eenvoudige maar verfijnde lekkernijen tot en met ‘weekendprojecten’. Van basisrecepten, koekjes en repen tot aan luxe taarten en brood, van alles komt er voorbij en er is dus altijd voor ieder iets te vinden.

Banketbakker (Claire Saffitz - review - Gwenn's Bakery  Banketbakker (Claire Saffitz - review - Gwenn's Bakery

In ‘Banketbakker’ komt echt werkelijk van alles aan bod! Het thema is dus niet georiënteerd of specifieke soorten recepten, maar meer op veel diversiteit en een hoop basis. En dit zie je ook terug in de ruim 360 pagina’s die het boek telt! Het is een boek van formaat, groot en dik. Daar houd ik van! Een bakboek waar je lang mee uit de voeten kunt en echt bomvol met onwijs veel recepten en inspiratie. Het is opgedeeld in 7 hoofdstukken met recepten: basisrecepten, brood/hartig, laagjestaarten/luxe taarten, ontbijt/brunch, koekjes/repen, gevulde taarten en cakes. Daarnaast ook de veel te standaard geworden pagina’s over ingrediënten en materiaal. Maar wat een leuke toevoeging is, is dat ze nog best wat tips geeft over opkloppen, bakblikken bekleden, een spuitzak vullen, enz.

Wat naast de zeer uitgebreide inhoud erg fijn is (en dit zie je zelden terug) is een receptenmatrix (zie foto hier rechtsboven). Hierin kun je heel makkelijk zien hoe de recepten te verdelen zijn in moeilijkheidsgraad en bereidingstijd. Wil je iets heel simpels maken dat ook nog heel snel is? Dan zoek je links onderin de matrix. Liever iets meer uitdaging? Dan kijk je boven en kun je zelf kiezen uit een sneller of langer durend recept. Zo valt ook gelijk op dat de meeste recepten uit het boek rond de moeilijkheidsgraad 2-3 zitten en binnen de 2u30 te doen zijn.

De recepten zelf bevatten ook nog eens veel informatie zoals het seizoen (handig voor fruit bijv.), bereidingstijden, dieetwensen (bijv. glutenvrij), maar ook veel tips. Zo zie je soms in de ingrediëntenlijst of juist in de bereiding getallen staan die je onderaan de pagina terug kunt vinden. Hier staan dan extra tips of uitleg over dit onderdeel van het recept. Dit vind ik echt een waardevolle toevoeging aan dit boek en maakt het net iets beter dan elk doorsnee bakboek.

Banketbakker (Claire Saffitz - review - Gwenn's Bakery  Banketbakker (Claire Saffitz - review - Gwenn's Bakery

Er is duidelijk heel veel werk in de fotografie gegaan, want de foto’s zijn echt prachtig! Naar mijn smaak soms teveel gele gloed, maar overall echt supergaaf! Veel paginavullende foto’s en met zulke grote pagina’s is dat supertof om te zien. Ook staan er heel veel stap voor stap foto’s tussen van bijv. het opbouwen van een taart, vormen van deeg of zoals hieronder is te zien het maken van banketbakkersroom (gelukkig zonder dat gekke custardpoeder). De recepten staan mooi om de foto’s heen en het algehele design is echt gaaf. De letters van de tekst zijn wel aan de kleine kant dus moet je soms letterlijk het boek in duiken.

  Banketbakker (Claire Saffitz - review - Gwenn's Bakery

Dit boek is top! Echt een aanrader! Het is een mooi en groot boek, werkelijk propvol van de recepten en inspiratie. Waanzinnige vormgeving/fotografie die je echt de zin geeft om er iets uit te gaan bakken. Ik vind het heel fijn dat dit bakboek weer even heel anders is dan de “altijd-hetzelfde” bakboeken uit Nederland. Claire Saffitz als Amerikaanse heeft een heel ander repertoire waar vaak verrassende recepten in staan. Dat maakt dit boek nu juist een aanvulling op mijn uitpuilende collectie (meestal Franse) bakboeken.

Wil je dit boek kopen? Als je “Banketbakker” van Uitgeverij Good Cook via deze link bij Bol.com koopt heb je hem morgen in huis en help je Gwenn’s Bakery ook een weer een beetje. Dit boek telt 368 pagina’s en is verkrijgbaar voor €35.

1 Reactie

  1. Wat een mooi boek is dit he Gwenn? Ik volg haar al een hele tijd op Youtube en haar recepten/tutorials zijn heel fijn.
    Ik ben zelf op dit moment helemaal gek op Zoë bakes cakes van Zoë François. Dikke aanrader. Maar je kent haar uiteraard vast al!

Laat een reactie achter