Hazelnoot Praliné - Gwenn's Bakery
Basisrecepten

Hazelnoot Praliné

Hazelnoot praliné is echt een prachtig ingrediënt om mee te werken in patisserie. Je kunt het in banketbakkersroom of botercrème verwerken. Gebruik het puur voor een extra kick of meng het zelfs door wat chocolade ganache heen. Kortom, een veelzijdig product! En het is ook nog eens ontzettend makkelijk om te maken!

Wil je variëren? Dan kun je ook makkelijk de hazelnoten (deels) vervangen door andere noten zoals bijvoorbeeld amandelen, pistachenoten of pinda’s. Wil je nougatine maken voor het decoreren van een hazelnoottaart? Mix de gekaramelliseerde noten dan maar kort tot ze nog wat grof zijn maar wel kleine stukjes. Het lekkers is deze hazelnoot praliné als hij volledig fijn is gedraaid en door een crème mousseline zit voor de bekende Paris Brest.

Recept: Hazelnoot Praliné

Ingrediënten:

250 gr hazelnoten
165 gr kristalsuiker
45 gr water

Bereiding:

 • Rooster de noten zo’n 20 min in de oven op 165°C. Breng intussen de suiker en water aan de kook tot deze een siroop vormt en 121°C bereikt.
 • Voeg de hazelnoten toe van het vuur af en meng goed met een spatel. De suiker zal nu kristalliseren en weer droog/zanderig worden.
 • Zet de pan nu weer terug op middelhoog vuur en blijf rustig roeren tot de suiker karamelliseert en mooi lichtbruin is geworden.
 • Stort het geheel uit op een bakplaat met bakpapier of siliconen matje en laat op kamertemperatuur uitharden en afkoelen.
 • Als het eenmaal hard is geworden kun je het in grove stukken breken. Deze doe je vervolgens in een food processor en mix je tot een gladde pasta.
 • Eerst zal het droog lijken, maar rustig aan zullen de oliën uit de noten komen en voor een steeds fijnere pasta zorgen, vergelijkbaar met een dunne pindakaas. De hazelnoot praliné is klaar als alles goed fijn gemengd is en weer redelijk vloeibaar is geworden.

9 Comment

  1. Hi Mirjam! Sowieso geniaal idee! Doe ik ook vaak want het is echt heerlijk in een chocolademousse. Je kunt de hazenootpraliné naar smaak toevoegen aan de gesmolten chocolade en dan verder volgens het recept.

   1. Hoeveel voeg jij toe aan een mousse? Ik deed twee eetlepels op op ong. 800 ml mousse. Ik proefde het eigenlijk bijna niet terug, hoewel dat tijdens het voorproeven wel zo was. Tips?

    1. Je kunt makkelijk 100gr praliné toevoegen op zo’n hoeveelheid mousse. En indien nodig nog wat extra toevoegen. Dan blijft de smaak na het opstijven ook goed aanwezig.

  1. Hi Marije! Ja je kunt een praliné prima enkele maanden of langer bewaren in een goed afgesloten pot. De smaak zal er nog beter op worden. Het kan zijn dat er een dun laagje olie op komt, maar even roeren en hij is weer als nieuw. Invriezen zou ik niet doen, dit kan de smaak beïnvloeden.

Laat een reactie achter