Deze chocolade perentaart is nog geen bekende klassieker, maar wel bij ons thuis! Peren zijn echt heerlijk om mee te bakken en een geweldige combinatie met chocolade, dus heb ik de twee in een Franse “tarte” samengebracht. De chocolade in deze taart zorgt voor een rijke ronde smaak en de peer brengt het weer in balans met zijn frisheid. Zo blijft de taart lekker en ook niet te zwaar.
Deze chocolade perentaart heb ik gemaakt in de stijl van de “tarte bourdaloue“, één van mijn favoriete taarten. Je kunt de peren natuurlijk ook in blokjes snijden en over de taart verdelen. Maar ik vind de symmetrie van een soort bloempatroon veel mooier. Verder heb ik gekozen voor een pâte sucrée, een lekker knapperig deeg welke je niet eens blind hoeft te bakken. Je kunt ook kiezen voor een ander deeg zoals zanddeeg, maar dit gebruik ik liever voor taarten met veel vers fruit zoals bij aardbeien tartelettes of deze tarte aux Myrtilles (bosbessentaart).
Recept: Chocolade Perentaart
1/2 recept pâte sucrée (je kunt hier evt. ook zanddeeg of fonceerdeeg gebruiken)
6-8 gepocheerde halve peren (mag uit blik)
Chocoladevulling
60 ml slagroom
60 gr pure chocola
3 eidooiers
30 gr kristalsuiker
Optioneel
amandelschaafsel
poedersuiker
Bereiding:
- Maak het deeg volgens recept en fonceer een taartring van 24cm hiermee. Laat minimaal 30 minuten koud worden in de koelkast en bak vervolgens 20 minuten op 150°C.
Chocoladevulling
- Smelt de chocolade au bain-marie en breng ondertussen ook de room tegen het kookpunt aan. Giet de room bij de chocolade en roer goed door tot er een mooie gladde ganache ontstaat.
- Klop de eidooiers en de suiker tot een bleke schuimige massa en spatel er voorzichtig de ganache doorheen.
Afwerking
- Snij de halve peren in dunne schijfjes. Giet de chocoladevulling op de taartbodem en leg hier de gesneden halve peren op. Strooi vervolgens wat amandelschaafsel tussen de peren in en bak de taart nog zo’n 20 minuten op 180°C tot de chocoladevulling gaar is. Laat vervolgens volledig afkoelen.
- Bestrooi de chocolade perentaart eventueel nog met wat poedersuiker en serveer op kamertemperatuur.
Deze staat inmiddels bij mij in de oven, alleen heb ik al veel extra baktijd toe moeten voegen. Het chocolademengsel wordt maar niet gaar.. dus ik vroeg me af wat voor oven jij gebruikt? Dit gezien de temperatuur van 150 graden ook vrij laag is maar mijn mening.
Hi Denise! De 150°C is voor het licht voorbakken van de bodem. Met de chocoladevulling kan de thermostaat op 180°C. Maar de chocoladevulling mag sowieso wel iets vochtig blijven. Dit komt ook door het vocht van de peren. Maar zo blijft de chocola nog wat smeuïg. Hoop dat het lukt en je lekker kunt smullen!
Hij was uiteindelijk goed gelukt! 🙂 De temperatuur van 180 graden stond gisteren alleen niet in het recept, vandaar.. maar desalniettemin gewoon goedgekomen. Fijn dat het recept nu aangepast is. Ik had deze en de appel rozentaart gemaakt voor mijn afscheid op werk vandaag, ze zijn helemaal op en vielen dus zeker in de smaak 🙂
Wat stom, heb het er toen snel bijgezet. Blij dat het gelukt is want de taart is echt lekker!
Ik vroeg me af, voor hoeveel personen is deze taart geschikt? Ik zie het nergens in het recept staan, maar dat kan aan mij liggen.
Ongeveer 8 personen met 24cm.
De taart is goed gelukt en was een groot succes. Ik heb verse rijpe peren gebruikt, het is alleen niet gelukt om ze zo prachtig rangschikken als op de foto, maar dat ligt aan mij.
Tof! Kijk van tevoren of ze een beetje recht staan op een snijplank. Indien nodig klein beetje afsnijden onder en voila!