Margrietjes met Jam - Koekjesbijbel - Gwenn's Bakery
Koekjes

Margrietjes met jam – Koekjesbijbel

Deze schattige margrietjes met jam komen rechtstreeks uit de Koekjesbijbel, het nieuwste boek van Rutger van den Broek (Rutger Bakt) en Carrera Culinair. Van de week schreef ik al een leuke review over dit boek, je kunt deze hier lezen. Maar nu wilde ik naast een review natuurlijk wel een recept testen uit het boek.

Ik ben niet zo’n grote koekenbakker, dus met zo’n boek vol met koekjesrecepten moest ik wel. Na wat bladeren kwam ik het recept tegen voor de margrietjes met jam. Schijnbaar heten ze ook wel eens boterbloemen of zonnebloemen, maar ik kende ze nog niet! En omdat ik ze zo leuk en mooi vond heb ik dus voor dit recept gekozen. Ook had ik nog een soort frisse zelfgemaakte frambozenjam over van mijn recept voor éclairs met witte chocolade en framboos dus waren ze extra lekker!

Margrietjes met Jam - Koekjesbijbel - Gwenn's Bakery

De margrietjes met jam zijn eigen een soort kleine spritsen met jam. Je maakt ze namelijk ook met een wrijfdeeg. Dit betekent dat je het deeg al wrijvend op het aanrecht kunt maken. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een deeghaak in de staande mixer zetten en de machine het werk laten doen. Heel leuk om te doen en vast een deegsoort wat men niet vaak maakt thuis. Wil je gewone (of Utrechtse) spritsen maken? Mijn makkelijke recept voor spritsen kun je hier vinden!

Na een tijdje geen koekjes meer te hebben gebakken was dit heel leuk om te doen! En met de Koekjesbijbel in huis zal ik vast iets vaker koekjes maken. Wil je dit boek zelf in huis hebben? Als je de Koekjesbijbel via deze link bij Bol.com koopt heb je hem morgen in huis!!!

Margrietjes met Jam - Koekjesbijbel - Gwenn's Bakery

Recept: Margrietjes met jam

200 gr roomboter, kamertemperatuur
110 gr witte basterdsuiker
rasp van 1/2 citroen
1/4 tl zout
1/2 ei, kamertemperatuur (losgeklopt)
125 gr patentbloem
125 gr Zeeuwse bloem
150 gr frambozenjam

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe de boter met de basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng tot een romig en luchtig geheel. Meng het ei erdoor en vervolgens beide soorten bloem. Wrijf alles door elkaar met de handen of gebruik de staande mixer.
  • Doe het deeg in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van ongeveer 1,5 cm doorsnede. Spuit op de bakplaat toefjes van het deeg. Doe dit niet te dicht op elkaar, want de koekjes lopen nog iets uit tijdens het bakken. Druk met een natte vinger in het midden van elk toefje een kuiltje.
  • Wrijf de frambozenjam door een fijne zeef, zodat de pitjes achterblijven. Doe de gezeefde frambozenjam in een spuitzak met een glad spuitmondje van 4-5 mm en spuit in elk kuiltje een klein beetje jam.
  • Bak de margrietjes met jam in 17-22 minuten licht goudbruin en laat ze afkoelen op een rooster.

 

Foto’s: Isa Blom – http://www.isavision.nl

Laat een reactie achter