Pizza Margherita - Gwenn's Bakery
Basisrecepten Hartig Techniek

Pizza Margherita

Ik ben echt dol op pizza! Daar kun je me altijd voor wakker maken! Natuurlijk houd ik van pizza’s met heerlijke toppings en bijzondere combi’s. Maar toch is de simpelste variant vaak de lekkerste. Dan heb ik het natuurlijk over de pizza Margherita!

Voor een heerlijke zelfgemaakte pizza Margherita heb je overigens niet veel nodig. Natuurlijk gaat er een goede hoeveelheid mozzarella op (liefst buffel), tomaat en basilicum. Deze ingrediënten vormen de bekende basis voor de pizza Margherita zoals hij ooit is gemaakt voor de Italiaanse koningin Margherita (waar dit gerecht uiteindelijk naar vernoemd is). De kleuren van de toppings zijn gelijk aan die van de Italiaanse vlag.

Naast de bekende toppings moet je ook een heerlijke pizzabodem hebben! Mijn favoriete recept is die van Napolitaans Pizzadeeg, met een iets dikkere rand en malser deeg dan klassiek pizzadeeg. Omdat de pizza Margherita in Napels is ontstaan is het dan juist mooi om ook het Napolitaanse deeg te gebruiken voor het allerbeste resultaat.

Pizza Margherita - Gwenn's Bakery

Recept: Pizza Margherita

voor 1 pizza Margherita

1 bol (250 gr) vers pizzadeeg (bv. dit recept voor Napolitaans Pizzadeeg)
Semolina of maïsmeel
60 gr tomaten in blik (liefst San Marzano tomaten)
snufje zout
100 gr mozzarella (goed uitgelekt)
enkele blaadjes verse basilicum

Bereiding:

  • Verwarm de oven minstens 1 uur voor op 250 ℃ met de pizzasteen in het midden van de oven.
  • Druk een bol pizzadeeg plat met de handen in wat semolina of maïsmeel. Gebruik geen bloem want dit brandt erg aan tijdens het bakken.
  • Rek het deeg beetje bij beetje uit door de zijkant van de pink en hand te gebruiken. Druk de rand van het deeg niet plat (laat circa 1cm vrij) en draai het deeg langzaam mee terwijl je het voorzichtig uitrekt. Verwijder overtollig semolina en leg het op een schoon stuk van de werkbank of direct op de pizzaschep.

Napolitaans Pizzadeeg - Gwenn's Bakery

Napolitaans Pizzadeeg - Gwenn's Bakery

  • Hak de tomaten fijn of pureer ze en voeg een snufje zout toe. Smeer een dun laagje tomaat uit over de pizzabodem tot net aan de rand. Verdeel de mozzarella erover in stukjes of plakjes en breng op smaak met wat zout en zwarte peper uit de molen.
  • Plaats de pizza met behulp van de pizzaschep op de pizzasteen en bak in enkele minuten gaar.
  • Sommige ovens worden net niet heet genoeg (of de steen is niet genoeg opgewarmd). Dan kan het beter zijn om de bodem heel kort voor te bakken met alleen de tomatensaus. Hierna de toppings erop doen en verder bakken tot alles mooi gaar is.
  • Schep de pizza uit de oven en verdeel de basilicum blaadjes erover. Snijd in punten, serveer direct en geniet!

 

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

Laat een reactie achter