Donuts zijn gewoon ontzettend lekker! Ik ben er eigenlijk een beetje verslaafd aan, maar ik eet ze gelukkig echt heel zelden. Het is tenslotte niet elke dag dat je een donutdeeg gaat kneden en frituren. Maar als je ze maakt, eet ze dan zo snel mogelijk op! Want donuts zijn alleen lekker als ze lekker vers zijn, zelfs nog iets warm van de frituur.
Zelf vind ik ze het lekkerst in een klassieke kaneelsuiker gerold. Mijn Cinnamon Pretzels zijn ook geïnspireerd door donuts en pretzels. Maar je kunt ook glaceerfondant gebruiken om de donuts mee te bedekken en met een extract de fondant een smaakje geven. Het midden van het deeg moet je zeker niet weggooien, maar naast de donuts laten rijzen en vervolgens bakken. Deze balletjes staan bekend als “donut holes”, ofwel de gaatjes van de donuts.
Recept: Donuts
Voor 12 stuks
Voordeeg
3 gr verse gist*
90 gr water (20 °C)
140 gr patentbloem
Donut deeg
70 gr eidooier
15 gr melk
20 gr verse gist*
30 gr kristalsuiker
125 gr patentbloem
5 gr fleur de sel (zoutvlokken)
30 gr roomboter, zacht
Extra
Bloem (om werkbank te bestuiven)
Olie om in te frituren
200 gr kristalsuiker
2 el. kaneel
Bereiding:
- Kneed de ingrediënten voor het voordeeg tot een deeg. Vorm het tot een bal en laat afgedekt 1 tot 1,5 uur rijzen op kamertemperatuur.
- Doe het voordeeg in de staande mixer met de eidooiers, melk, gist, suiker en bloem en kneed op lage snelheid. Zodra de bloem is opgenomen voeg je het zout toe. Schraap vervolgens het deeg goed van de wanden naar het midden.
- Kneed verder op middelhoge snelheid tot het deeg loslaat van de mengkom. Schraap nogmaals het deeg van de wanden van de mengkom naar het midden.
- Voeg nu de zachte boter toe en kneed weer verder tot het deeg mooi glad is. Stort het deeg in een grote mengkom en bol het op. Bestrooi licht met wat bloem en laat afgedekt 1 uur rijzen of tot in volume verdubbeld.
- Sla het deeg iets plat en rol het uit tot een plak van 1 cm dik. Bestuif de werkbank voldoende met bloem zodat het deeg niet blijft plakken. Steek met een grote steker rondjes uit het deeg. Neem een klein stekertje om het midden van de donuts uit te steken. Bestuif een met bakpapier beklede bakplaat met bloem en leg de donuts hierop. Laat ze nog 1 uur narijzen.
- Verhit de frituurolie tot 180 °C in een grote pan (of friteuse) en bak de donuts in enkele minuten mooi bruin. Draai ze tijdens het bakken elke 2-3 minuten om beide kanten egaal te bakken.
- Laat de donuts afkoelen en rol ze door de suiker met kaneel. Eet ze dezelfde nog op, want vers zijn ze het allerlekkerst!
*Verse gist werkt voor mij het fijnst. Als je liever instantgist gebruikt, neem dan slechts 1/3 van de hoeveelheid verse gist in het recept.
Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl
Hoi Gwenn,
Voor mijn zoon wil ik de allerlekkerste donuts maken.
Dus heb even rond gekeken op internet.
Nu zie ik dat jij voordeeg gebruikt en de vele andere recepten is een soort briocbe achtig deeg zeg maar omdat er veel roomboter en hele eieren inzitten.
Waarom gebruik jij voordeeg?
Zou er veel smaak en luchtigheid verschil inzitten tussen de 2 degen?
Alvast bedankt.
Ik hoor graag van je.
Mvg:Brigitte